29 серпня минає рік відтоді, як «Іловайський котел» забрав сотні наших військових, серед яких лубенці – Віктор Дмитренко та Артем Розуменко. Сьогодні уся країна схиляє голови в жалобі, відкриваються пам’ятники та меморіальні дошки, які будуть вічною згадкою про безсмертний подвиг героїв.

     Суботнього ранку біля Засульського будинку культури зібралися численні односельці, бойові побратими, громадськість, а також заступник голови райдержадміністрації Тетяна Сергієнко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Сергій Бойко, завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Микола Чудак, заступник військового комісара Лубенсько-Оржицького ОМВК Тарас Безчасний, командир підрозділу громадського формування «Перша Лубенська сотня самооборони «Спас» Руслан Ладика, голова міськрайонного штабу сприяння руху «За єдину Україну» Олександр Жалдак, аби вшанувати пам'ять лицаря волі Віктора Дмитренка та висловити глибокі співчуття батькові Івану Кириловичу та донці Маргариті.

 

     У 2014 році Віктор Іванович добровольцем пішов на захист Батьківщини, 17 липня потрапив на передову У зоні проведення антитерористичної операції був командиром роти охорони 2-го батальйону спеціального призначення «Донбас», старший лейтенант Національної Гвардії України. Його запам’ятали доброзичливим і щирим. Тож, зрозуміло, що серед присутніх на скорботному заході багато бойових побратимів з батальйону спеціального призначення «Донбас», які з’їхалися з різних куточків держави. У своєму виступі заступник командира батальйону Сергій Стоян багато говорив про Віктора Дмитренка, з яким пліч-о-пліч воював на Сході, детально зупинився на подіях під Іловайськом, зауваживши, що на героїчному подвигу героїв «Іловайського котла» потрібно виховувати наступні покоління. Відповідно до Указу Президента України Сергій Стоян вручив батькові загиблого Віктора Дмитренка – Івану Кириловичу орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Право відкрити меморіальну дошку було надане заступнику командира батальйону спеціального призначення «Донбас» Сергію Стояну та мешканцю Засулля, учаснику АТО Віктору Воронюку.

«Відкриваючи меморіальну дошку, ми ще раз хочемо підкреслити, що герої не вмирають. Їхній подвиг ніколи не забудеться і не знеціниться», - сказала у своєму виступі заступник голови райдержадміністрації Тетяна Сергієнко, закликавши присутніх бути гідними подвигу нашого земляка Віктора Дмитренка. Потому Тетяна Сергієнко вручила рідним загиблого нагрудний знак «За вірність присязі» відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації.

     До виступу були запрошені т.в.о. сільського голови Засульської сільської ради Ольга Киба, голова міськрайонного штабу сприяння руху «За єдину Україну» Олександр Жалдак, представники громадської організації «Лубенське міжрайонне об’єднання ветеранів АТО» Олександр Клюшник та Віктор Сивуха, від громадськості виступив Сергій Бондаренко. Освячення меморіальної дошки здійснив отець Олександр.

    Урочистості події надавали виступи артистів: Інни Сизоненко, Антона Герги, Валерії Петренко, які виконали патріотичні пісні.

    На завершення заходу до меморіальної дошки поклали квіти та низько вклонилися героїчному подвигу земляка.

Пообіді у скорботі схилила голови Оріхівка. Такою ж чисельною громадою селяни проводжали в останню путь цієї зими свого героїчного земляка. Артем Розуменко довго вважався зниклим безвісти й лубенці разом із батьками Сніжаною Миколаївною та Олександром Володимировичем з надією чекали його повернення. Він повернувся до рідної школи, увіковічений у меморіальній дошці. Його шанують і пам’ятають земляки, тож зійшлися дорослі й малі на мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки на честь бійця Збройних сил України Артема Розуменка. Вітаючи учасників зібрання, в.о. голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко побажав, щоб розпач ніколи не похитнув нашу віру у краще майбутнє України, подякував батькам за виховання сина – справжнього патріота та відзначив спонсорів – Миколу Бибика, голову СФГ «Березівська нива» та Михайла Стеценка, директора СТОВ «Мусіївське» за надання фінансової допомоги на встановлення меморіальної дошки та пам’ятника. Слова співчуття та підтримки висловили сільський голова Оріхівської сільської ради Олександр Розумій, директор Оріхівської ЗШ І-ІІІ ступенів Лілія Шостак, класний керівник Анюта Волик.

   Право відкрити меморіальну дошку було надане мешканцю Оріхівки, учаснику АТО Івану Цюркалу та голові громадської організації «Лубенське міжрайонне об’єднання ветеранів АТО» Олександру Клюшнику. Ритуал освячення меморіальної дошки провів отець Михаїл. Право першими покласти квіти до меморіальної дошки було надане батькам героя – Сніжані та Олександру Розуменкам. Після завершення мітингу відбулося освячення пам’ятника на кладовищі та відслужено поминальну панахиду.

    Залишаючи по собі світлу пам'ять, Віктор Дмитренко та Артем Розуменко стануть прикладом патріотизму та мужності для багатьох прийдешніх поколінь.