111--111Відзначення 70-річчя Перемоги на Лубенщині було тісно переплетене із подіями сьогодення Цими травневими днями увесь світ відзначає 70-у річницю Дня Перемоги у Другій Світовій війні, як нагороду усім, хто залишився живими та багатьом прийдешнім поколінням.Районні урочистості з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої Світової війни відбулися 8 травня у Засульському будинку культури. Збираючись на захід, його учасники мали змогу подивитися виставку виробів засульських умільців та послухати духовий оркестр Солоницького СБК під керівництвом Івана Кіріченка, що запрошував гостей до зали, прикрашеної червоними маками - символом свята.Урочистості розпочалися з виступу народного хору «Посулля» й танцювального колективу «Паняночка» Засульського СБК.Друга Світова війна була найжорстокішою в історії людства. За історичними даними, у цій війні загинув кожен п’ятий українець. Сьогодні історія повторюється й Україні знову доводиться відстоювати своє право на вільне життя. На Сході держави молоді українці надихають всіх нас своєю непідкупною любов’ю до Батьківщини, виборюють мир, доводячи всьому світові, що Україна – сильна, вільна та чесна країна.Хвилиною мовчання вшанували усіх, хто 70 років тому ціною життя захистив мир, рятуючи наше майбутнє, а також схилили голови, вшановуючи пам’ять наших героїв-сучасників: «Небесну сотню» та усіх, хто віддав життя у боротьбі за цілісність України у зоні АТО, а серед них наші земляки: Владислав Белорус, Владислав Кучеренко, Роман Крутько, Анатолій Безрода, Артем Розуменко та Роман Павленко.

 

      За вагомі особисті заслуги перед державою та Українським народом орденом «За вірність присязі» посмертно нагороджені загиблі земляки. Ордени мамам героїв Світлані Кучеренко, Сніжані Розуменко й Тетяні Павленко вручали перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко та завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Микола Чудак.За словами Ігоря Нестеренка, котрий вітав присутніх зі святом, всі зусилля ми повинні спрямувати на те, щоб забезпечити ветеранам, дітям та інвалідам війни, живим свідкам воєнних лихоліть, надійне захищене життя на схилі літ. «Акцент слід зробити на вихованні підростаючого покоління на прикладах патріотизму, героїзму, жертовності Українського народу у Другій світовій війні. 3333Відзначення ювілею Перемоги повинно стати вагомим чинником посилення патріотичних настроїв у суспільстві, консолідації нації навколо ідеї перемоги над агресором, збереження та зміцнення української державності», - сказав Ігор Нестеренко.З ювілейними датами для нашого народу земляків вітав голова районної ради Олександр Темченко, запросивши до слова голову міськрайонного штабу сприяння руху «За єдину Україну» Олександра Жалдака.Подвиг кожного українця у роки Другої Світової війни незабутній.

     222--22

      Лубенщина завжди пам’ятатиме, якою ціною здобувалася Перемога: 6, 6 тис. лубенців загинуло на фронті, 13 тис. – знищено під час окупації, 6,5 тис. загнано до фашистських таборів, - про що під час свого виступу говорив голова ради районної організації ветеранів України, Почесний громадянин Лубенщини Василь Силка.З днем всенародної пам’яті про героїчні подвиги Українського народу гостей вітала т.в.о. сільського голови Засульської сільської ради Ольга Киба. Свято, наповнене мелодійними піснями у виконанні Інни Сизоненко, Ростислава Селюка та Марії Ластовецької, Інни Скиби, Наталії Ляшенко, Антона Герги, чоловічого вокального ансамблю РБК, танцювальними композиціями, виступами багатьох інших артистів та учнів Засульської гімназії, набуло яскравого патріотичного звучання та не залишило нікого байдужим.На завершення урочистостей присутні поклали квіти до Меморіалу Слави та зібралися на святковий обід.