777777777                                                                                       

16 січня у районній раді відбувся семінар з сільськими головами та секретарями сільських рад, який провів начальник Лубенської ОДПІ Олександр Коломієць. Він ознайомив присутніх із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

За інформацією Олександра Коломійця відповідно до діючого законодавства Податковим кодексом скасовано збір на розвиток виноградарства. Введено податок на майно, його складовою частиною є транспортний податок, податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки і плата за землю. Транспортний податок будуть сплачувати громадяни, які мають транспортні засоби віком до 5 років з об»ємом двигуна понад 3 тис м3. Власники такого авто будуть сплачувати 25 тисяч гривень в рік. Він також наголосив, що громадяни, юридичні особи, які мають у власності нерухоме майно повинні сплачувати податки. Ставки податку законодавець передбачив від 0 до 2%. Не є об»єктом оподаткування квартири  площею до 60 м2 ( загальна площа), житлові будинки 120м2. Якщо громадянин має у власності і будинок, і квартиру, то не оподатковується 180 м2, оподатковується лише різниця. Крім того, об»єктом оподаткування є і гаражі, і хліви, вбиральні, погреба… Лубенською ОДПІ рекомендовано сільським радам надавати пільги на нежитлові приміщення. Гаражі і стоянки, якщо не є об»єктом доходу теж звільняються від оподаткування.

 

Олександр Коломієць також назвав об»єкти, які не підлягають оподаткуванню, а це об»єкти   житлової, нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, також організації, які утримуються за рахунок державного бюджету чи місцевого бюджету і є не прибутковими., об»єкти житлової і нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження, будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, житлова нерухомість, непридатна для проживання…, об»єкти , що належать дітям сиротам, інвалідам, об»єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організаці та інші. Орендовані приміщення підлягають оподаткуванню. Підлягатимуть оподаткуванню і пенсії, які перевищують 3 мінімальні заробітні плати.

6666

Йшла мова і про встановлення ставок земельного податку незалежно від форм власності. Начальник Лубенської ОДПІ відповів на ряд запитань, а також наголосив, що зміни до Податкового кодексу опубліковано 31 грудня 2014 року в газеті «Голос України».