3 256                                                                                         

8 січня Лубенщина, а з нею і вся Україна святкувала 80-й день народження «витязя молодої української поезії» Василя Симоненка. Захід розпочався у селі Біїївці, біля хати-музею Василя Симоненка. Тут зібрались місцеві жителі, творчі люди, почесні гості серед яких заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівник апарату облдержадміністрації в.о. директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Юрій Варченко, заступник начальника управління культури облдержадміністрації Валентина Вождаєнко та інші. Разом із Заслуженою артисткою України Оленою Білокінь  присутні виконали пісню «Над Симоненком лебеді летять». Ведуча заходу Інна Скиба розповіла про дитинство і юність митця, про його невмирущу творчість, актуальну, як ніколи, сьогодні. Ті хто знав Василя ще раз пригадали односельця, шанувальники творчості ж почули і побачили на власні очі і хату - мазанку, і природу, які надихали поета на звершення.

 

 

Про невмирущість Симоненкового слова говорив у своєму виступі голова райдержадміністрації Роман Сидоренко. Заступник г250олови - керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський закликав пам»ятати земляка, цінувати його творчість, яка пронизана синівською любов»ю до Батьківщини. Заступник голови обласної ради Володимир Микійчук зауважив, що 2015 рік на Полтавщині оголошено роком Василя Симоненка, тому протягом року буде проведено ряд заходів щодо вшанування його пам»яті. Сільський голова Бієвецької сільської ради Ніна Остапенко привітала односельців з важливою подією, запросивши до слова Марію Заєць, однокашницю Василя Симоненка, яка розповіла про дитинство поета. Потім гості пройшли урочистою ходою та поклали квіти до пам’ятника Василя Симоненка у Біївцях.  

Далі на гостей свята чекали у Тарандинцівській ЗШ І-ІІІ ступенів, яка і носить ім»я Василя Симоненка і при якій діє музей поета, один з найкращих в Україні. Цього року було відкрито третю кімнату музею. Директор музею Світлана Яценко провела екскурсію. За традицією у музеї було названо переможців літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка, ними цього річ стали у номінації «Література і публіцистика» член Національної спілки письменників України Олександр Міщенко, у номінації «Мистецтво і монументальна скульптура» - керівник зразкового аматорського ансамблю районного будинку культури Тетяна Мінакова та вручено дипломи лауреатам. До присутніх з вітальним словом звернулися голова районної ради Олександр Темченко, міський голова Лубен Олександр Грицаєнко, художник Володимир Мірошниченко, який виконав дві меморіальні дошки – для хати-музею та школи, помічник народного депутата України Тараса Кутового Микола Лисенко, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, заступник голови облдержадміністрації Роман Чабановський, лауреат премії імені В.Симоненка попередніх років: професор Олексій Неживий та член Національної спілки письменників України Раїса Плотникова, громадський діяч Віктор Убийвовк, правозахисниця Зоя Коваленко, директор школи, Заслужений учитель України, директор Тарандинцівської 

ЗШ І-ІІ ступенів Микола Кадука, голова літоб’єднання імені О.Донченка, редактор газети «Лубенщина» Олександр Міщенко, бандурист Віталій Мороз.

22 4

  Заключним акордом святкових заходів 8 січня став літературно-мистецький вечір «Я для тебе горів, український народе!» у районному будинку культури, учасники якого стали свідками Василевого безсмертя. Симоненкові твори й сьогодні актуальні, а його любов до України – справжня, синівська. У цьому глядацький зал переконався завдяки талановитим лубенцям: учням шкіл, артистам, вчителям, поетам. Захід провела начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко. За подвижницьку діяльність та вагомий внесок у збереження пам’яті В.Симоненка грамотою обласної ради нагороджений депутат районної ради Василь Бут, почесною грамотою районної ради та райдержадміністрації керівник музею Світлана Яценко, подяками – сільський голова Бієвецької сільської ради Ніна Остапенко та родина Тараненків, за благодійної допомоги яких свого часу відкрито пам’ятник В.Симоненку. Впродовж вечора було відзначено переможців конкурсу учнівських творів «Симоненко в моєму серці»: за перше місце – Аліну Данченко, за друге – Альону Гончар, за третє – Тетяну Васенко та Сергія Бута.

До того ж, цього року, за сприяння райдержадміністрації та районної ради побачило світ ювілейне видання «Народ мій завжди буде», адресоване, як зазначено в анотації, усій Україні!    

10 10