54444444                                                             15 січня в селі Ісківці відбулося виїзне засідання організаційного комітету по підготовці до проведення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Участь у засіданні взяли голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, голова районної ради Олексій Дядечко заступник голови райдержадміністрації Василь Куксань, Ісковецький сільський голова Микола Романюта, начальник відділу культури і туризму Людмила Пазенко, начальник відділу освіти Юлія Білокінь, начальник відділу будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Сергій Сіряченко, директор Ісківської ЗШ І-ІІІ ступенів Оксана Ауніна.

       Керівники району поставили перед учасниками наради низку завдань щодо належного увічнення пам’яті Кобзаря та популяризації його творчості.

 

 

     Як зазначив голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича 2014 рік оголошений Роком Тараса Шевченка. Лубенський район один з небагатьох, де Шевченко побував кілька разів, зокрема, гостюючи в Ісківцях у свого друга, відомого етнографа О. Афанасьєва-Чужбинського, тож частина заходів, передбачених розробленим планом, пройде саме у цьому селі. Підготовка до святкування ювілею Шевченка розпочалася із закладення парку його імені ще в 2012 році. Нині ж там планують встановити арку при вході та провести благоустрій навесні.

        Сільський голова Микола Романюта ознайомив присутніх із ходом проведення робіт, зазначивши, що минулого року силами районної та сільської влади, із залученням спонсорських коштів вдалося реставрувати пам’ятник Кобзареві, розпочати ремонт сільського будинку культури, де вже замінено вікна та відремонтовано фасад приміщення. Протягом року розпочаті роботи будуть продовжені, а також встановлені меморіальні дошки на будинку культури та на пам’ятнику, проведено благоустрій Шевченкової криниці.

Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко інформувала про те, що керівники району разом з творчою інтелігенцією та учнями місцевої школи долучилися до участі у Всеукраїнських акціях, оголошених до ювілею Тараса Шевченка. На сьогодні триває підготовка до друку інформаційно-ілюстративного буклету «Шевченкове цілюще джерело», де буде вміщено інформацію про перебування Кобзаря на Лубенщині. 9 березня у РБК планується проведення літературно-мистецького свята, спільно з відділом освіти - конкурсу читців поезії Т.Шевченка.

     До проведення багатьох заходів долучатимуться й освітяни, запевнила начальник відділу освіти райдержадміністрації Юлія Білокінь. Учнівська молодь стала активним учасником районного та обласного етапів конкурсу імені Т.Шевченка, заплановано проведення тижнів української мови та літератури, присвячених творчості Кобзаря. На думку Віктора Алєксєєнка, до їх участі варто залучити місцевих письменників та поетів, які б познайомили учнів з власною творчістю. Не повинна стояти осторонь Ісківська ЗШ І-ІІІ ступенів, де потрібно попрацювати над інформаційним та ілюстративним наповненням матеріалами про Т. Шевченка. Поряд з розробленими заходами, про які інформувала директор навчального закладу Оксана Ауніна, потрібно вирішити питання із створенням музейної кімнати, присвяченої О.Афанасьєву-Чужбинському, адже ця людина безпосередньо пов’язує Шевченка з Лубенщиною.

          Підводячи підсумки наради, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко наголосив, що 2014 рік має пройти під «гаслом Шевченка».