44444444444444444445                                                                     

          27 листопада у Лубенській районній раді відбулася виїзна Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові районної ради. Голова районної ради Олексій Дядечко разом із заступником Євгенією Яковченко, виконавчим апаратам районної ради, сільськими головами здійснили робочу поїздку до Пирятинської районної ради. Лубенці мали на меті поспілкуватися з колегами, поділитися досвідом господарювання, обговорити   шляхи вирішення проблем, які виникають в територіальних громадах районів, що межують один з одним. 

Як зазначив Олексій Дядечко:

-                     Такі поїздки корисні, вони   додають активності, налаштовують на конкретний результат, адже від побаченого позитиву очільники громад стають більш дієвими, завзятими, оптимістичними.

Офіційна зустріч відбулася у Пирятинській районній ради. Тут за круглим столом голова Пирятинської райдержадміністрації Микола Купріян разом з   головою Пирятинської районної ради Олексієм Нечипоренком розповіли як живуть і працюють у пирятинському краї, як вирішують ряд соціально-економічних проблем, наповнюють бюджет.

 

 

   На відміну від Лубенщини на території Пирятинського району діє 14 сільських рад. Депутатський корпус налічує 30 депутатів, працює 5 постійних комісій, президія районної ради. Як і в Посульському краї   особлива увага очільників району спрямована тут на зміцнення   матеріально-технічної бази медичних закладів, освіти, культури та забезпечення соціального захисту громадян.

   Цікаво було дізнатись, що у 2012 році з районного бюджету виділено 200 тисяч на капітальний ремонт на облаштування хірургічного відділення Пирятинської центральної лікарні, проведено реконструкцію пологового відділення   під «Центр матері», відремонтовано рентген-кабінет, куплено санітарний автомобіль для первинної ланки. Працюють тут над придбанням відомчого житла для лікарів, ремонтом спортмайданчиків, спортзалів шкіл. Пирятинщина співпрацює з Лубенщиною у питаннях медицини: 50 тисяч грн. передано Лубенській міській раді субвенції з районного бюджету на соціальну реабілітацію дітей-інвалідів.

     Крім того, сільські ради Пирятинського району разом з районною радою беруть участь у Всеукраїнському та Обласному конкурсах проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, де здобувають численні перемоги. У цьому році переможцями стали Малютинська, Великокручанська, Грабарівська сільські ради.   Як наслідок, отримавши додаткові кошти з обласного бюджету, при підтримці партнерів

вдалося відремонтувати мережу сільського водогону у селі Малютинці, провести ряд енергозберігаючих заходів у Повстинському,   Грабарівському сільських клубах.

Спільними зусиллями районної ради та райдержадміністрації тут створено національний природний парк «Пирятинський».

   Активного обговорення набула тема співпраці Пирятинського району з Лежайським повітом Польщі у культурно-гуманітарній і науково-технічній сферах, яка триває більше шести років. Польща і Пирятинщина обмінюються досвідом роботи комунальних підприємств, переробної галузі.

Також районна рада співпрацює   з Міжнародним фондом «Відродження», мета такої співпраці - формування розуміння ролі громади профілактиці правопорушень. На базі Пирятинського районного будинку культури відкрито Центр громадської активності. Працівниками центру надаються правові консультації мешканцям сільських рад.

55555555555551

   Про досягнення Лубенщини коротко сказав і голова районної ради Олексій Дядечко.   Адже на Лубенщині також відкриваються дошкільні навчальні заклади, облаштовуються дитячі спортивні майданчики, зміцнюється і удосконалюється матеріально-технічна база освітніх закладів, організовано працюють заклади культури, медицини, розвивається сільське господарство.

По закінченню наради лубенці ознайомилися з роботою   центральної районної бібліотеки, Центром громадської активності, побачили хореографічну залу школи естетичного виховання. Екскурсію тут провела начальник відділу культури і туризму Пирятинської райдержадміністрації Тамара Білоброва. Відвідали Великокручанську сільську раду. Сільський голова Світлана Харченко докладно розповіла про громаду, яку очолює. Делегація відвідала національний музей побуту у селі Велика Круча, ПАТ «Велика Круча», де діють готель на чотири зірки, ресторан, конференц-зал, кемпінг, спортивні майданчики, тенісний корт, побувала у сільському клубі, де на згадку ансамбль «Приудайські козаки», на чолі з його керівником Миколою Василенком подарував гостям з Лубенського району декілька щирих українських пісень.

Лубенці залишились задоволені від побаченого і почутого, висловивши сподівання, що товаришування між районами і надалі буде активним.