555555111                                                                     

         На виконання завдання Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин у Лубенському районі створені всі умови для розвитку та збереження культурних особливостей кожного народу.У рамках відзначення 90-річчя з дня народження видатного кінорежисера світового значення Сергія Параджанова протягом трьох днів Лубенщина приймала міжнаціональну делегацію на чолі з віце-президентом громадської організації «Вірменське товариство культурних зв’язків «АОКС» Оленою Аганисян і заступником міністра культури Грузії Юрія Мечитова.Гості побували біля криниці Коцюбинського у селі Єнківці, відвідали садибу-музей Василя Симоненка у Біївцях і музей поета у Тарандинцівській школі, поклали квіти до меморіальної дошки відомому українському письменнику, сатирику-гумористу Віктору Безорудьку, який впродовж багатьох років підтримував дружні зв’язки з відомим кінорежисером. Саме за його сценарієм була знята Параджановим перша українська кінокомедія «Перший парубок».

 

      У читальному залі центральної районної бібліотеки імені В. Малика проведено творчі зустрічі з членами літоб’єднання імені О. Донченка та з фотохудожниками клубу «Софіт».Впродовж більш ніж 10 років Вірменське товариство культурних зв’язків «АОКС» разом з Parajanov-ART-oм проводять значну діяльність у напрямку популяризації творчого добутку Сергія Параджанова. Одна з складових проекту – пересувна мистецька виставка світлин відомих фотохудожників з Вірменії, Грузії, Коста-Ріки, Росії та України, яка демонструється в провідних музеях «параджанівськими» місцями України.З нагоди 90-річчя Лубенського району та 90-річчя з дня народження кінорежисера Сергія Параджанова у районному будинку культури відбулася пересувна мистецька виставка відомих фотохудожників світу. Виступаючи на відкритті, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, зокрема, зазначив: «У районі робиться все задля налагодження культурних зв’язків між українцями та представниками інших національних меншин. Культурне розмаїття — це справжня цінність українського суспільства, запорука його єдності. Як наголошує Президент України Віктор Янукович, держава взяла на себе зобов'язання щодо всебічної підтримки діяльності громадських організацій у збереженні та розвитку традиційних національних культур».

       У своєму вітальному слові голова  районної ради Олексій Дядечко зазначив, що молодь повинна виховуватись в дусі взаєморозуміння, дружби між народами, миру та братерства. Тому виставка картин художників Вірменії, України, Росії,   присвячена 90-річчю від Дня народження кінорежисера зі світовим ім»ям Сергія Йосиповича Параджанова, не просто ознайомить нас з шедеврами митців різних культур і національностей, які   тісно переплітаються між собою, долучить до прекрасного, а й нагадає   про творчість великого кінорежисера.

        До вітань долучились віце-президент громадської організації «Вірменське товариство культурних зв’язків «АОКС» Олена Аганисян, заступник міністра культури Грузії Юрій Мечитов, відомий лубенський фотохудожник Володимир Білоус. Найбільше враження справили світлини фотохудожника зі світовим ім’ям Юрія Мечитова, який впродовж десяти років спілкувався з Сергієм Параджановим. Також гармонійно впліталися роботи місцевих майстринь Наталки Мацак, яка представляла ляльки-мотанки і вишиті подушки, експозиція з використанням ляльок, яку виставила керівник лялькової студії «Гостинець» районного будинку культури Тетяна Селюк та роботи майстринь сіл Тишки, Вовчик, Новаки. Яскравих емоцій додали троїсті музики районного будинку культури, солісти Інна Кисіль, Анатолій Куценко та бандурист Віталій Мороз.Заключним акордом став концерт за участю зразкового ансамблю пісні і танцю «Аракс» та кращих колективів районного будинку культури.1622222

       По закінченню заходу голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко вручив грамоти та подяки Олені Аганисян, Юрію Мечитову, Артуру Маркаряну, колективу районного будинку культури, а учасники зразкового ансамблю пісні і танцю «Аракс» були відзначені почесною грамотою та квітами. В свою чергу, представники делегації вручили пам’ятні подарунки керівництву району. Всі ці заходи пройшли за активної підтримки приватного підприємця Артура Маркаряна.