5222200                                                 

25 жовтня у селі Снітин відкрито пам'ятний знак тим, хто з честю і гідністю виконував інтернаціональний обов’язок на території інших держав та був учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. 

У відкритті пам'ятного знаку взяли участь голова районної ради Олексій Дядечко, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, Снітинський сільський голова Василь Омелянець, голова Лубенської Спілки ветеранів Афганістану Валерій Биченко, чорнобильці, колишні воїни-інтернаціоналісти, учні, місцеві жителі.

Виступаючи перед присутніми на мітингу з нагоди відкриття, сільський голова Василь Омелянець наголосив: «Цей монумент стане сільською святинею, до якої приходитимуть не тільки колишні воїни-афганці, чорнобильці та їхні родичі, а й школярі, просто пересічні громадяни».

Голова районної ради Олексій Дядечко говорив про те, що для нинішнього покоління збереження пам'яті про воїнів, незалежно від того, де вони і коли несли службу, є священним завданням. Він подякував усім ліквідаторам чорнобильської аварії за героїчну працю в страшні часи трагедії. Адже жахливі події 26 квітня 1986 року зачепили долю кожного українця, поділили життя багатьох на до і після Чорнобиля.

 

 

Голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, який безпосередньо брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, зазначив: «Соціальний захист ветеранів війни, інвалідів, афганців, чорнобильців є і завжди буде основним пріоритетом державної політики. Поліпшення рівня життя та добробуту найуразливіших верств населення, їх всебічна підтримка, яка передбачає лікування, оздоровлення, благоустрій помешкань, забезпечення транспортом – одне з головних завдань районної влади. Відкриття таких знаків є даниною пам’яті людям, які ціною свого життя і здоров'я відстоювали інтереси держави, рятували світ від лиха, що загрожувало людству». Віктор Алєксєєнко підкреслив, що в рамках реалізації проекту «Історична пам'ять» на території Лубенського району вже встановлено п’ять подібних пам'ятних знаків. Наступний з'явиться у селі Вищий Булатець.

25555

«Ті, хто воював в Афганістані, виконували наказ Батьківщини чесно, достойно та сумлінно, не шкодуючи своїх сил, здоров’я та життя, – сказав Валерій Биченко, голова Лубенської Спілки ветеранів Афганістану, – Снітинці тепер мають пам’ятник, біля якого зможуть зустрітися, згадати своїх бойових побратимів та відзначати усі пам’ятні дати».

Зі сльозами на очах і смутком у душі звернувся до присутніх один із учасників ліквідації аварії: «Відгомін Чорнобильської катастрофи кожен із нас відчуває й досі. На жаль, ліквідаторів із кожним роком стає все менше. Внаслідок опромінення вони передчасно йдуть із життя, інші часто хворіють, але не впадають у відчай, не опускають рук».

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять про тих, хто відійшов у вічність. На знак поваги та вдячності до героїв присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку.