У день християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці ми відзначаємо День Українського козацтва. Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів Покрова Пресвятої Богородиці духовно об’єднувала наш народ, живила його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людській рід, за мир і добро на нашій землі. Козаки настільки вірили в силу Покрови, що вважали її своєю заступницею. Тому впродовж століть в Україні це свято набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. Поєднання християнського та національного свята символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних звичаїв нашого народу. Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.

14 жовтня в селі Засулля біля пам’ятного знаку на місці останньої битви козацького війська під проводом Северина Наливайка відбулися урочистий мітинг і покладання квітів. У мітингу взяли участь голова районної ради Олексій Дядечко? голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, перший заступник голови райдержадміністрації Вікторія Мартиневська, заступник голови райдержадміністрації Василь Куксань, козаки Лубенського районного козацького товариства ВГО «Українське реєстрове козацтво» на чолі з командувачем Лубенської окремої гетьманської дивізії особливого призначення імені Северина Наливайка, генерал-полковником УРК Володимиром Лапком; начальник Генерального штабу Українського реєстрового козацтва, маршал козацтва Валерій Міхеєв; радник начальника Генерального штабу Українського реєстрового козацтва, генерал армії Олексій Лапко; учні Засульської гімназії (директор Анатолій Савенков) і представники громадськості.

 

 

 

Упривітанні голови районної ради Олексія Дядечка йшлося проте, що в останні роки козацтво набрало великої сили і широкого розмаху на Лубенщиніі  і це не дивина,  адже Посульськийкрай - край справжніх патріотів, лицарів, які вміють шанувати традиції.  

З визначним святом присутніх привітав Віктор Алєксєєнко, зазначивши, що Лубенщина – це частина козацької історії. Козаки є втіленням вільного і нескореного духу великого народу, символом бойового лицарства у боротьбі за свободу, за рідну землю. Вони зробили великий внесок у розвиток освіти та культури. Зіграли значну роль і у формуванні ментальності. Ми пишаємося їхньої високою громадянською свідомістю та величним героїзмом. Голова райдержадміністрації наголосив, що на виконання програми Президента України Віктора Януковича "Україна для людей" в районі успішно реалізується проект "Історична пам’ять", в рамках якого проводиться реконструкція та оновлення пам’ятників, меморіалів, пам’ятних знаків тощо.

Начальник Генерального штабу Українського реєстрового козацтва, маршал козацтва Валерій Міхеєв урочисто посвятив у козаки Івана Бея, Григорія Мочоного, Михайла Слинька. Ряду козаків присвоєно чергові козацькі військові звання та вручено хрести III ступеня.

Історію життя козаків переповіли учні Засульської гімназії.

Після цього усі присутні вшанували пам’ять козаків і поклали квіти до пам’ятного знаку.

154444

Напередодні Дня українського козацтва, 13 жовтня, у селі Солониця біля пам’ятника воїнам-захисникам відбулася урочиста посвята місцевих жителів у козаки та берегині. Провів посвяту начальник Генерального штабу Українського реєстрового козацтва, маршал козацтва Валерій Міхеєв. Поповнили ряди вірних синів і дочок Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво» жителі села   Іван Захарченко, Михайло Ахмадзянов, Анастасія Бородай та Ганна Дорофєєва. Директору Солоницького сільського клубу Івану Кіріченку присвоєно чергове козацьке військове звання та вручено хрест III ступеня.Супроводжував дійство духовий оркестр Солоницького сільського клубу (художній керівник Іван Кіріченко).

Для українського народу козаки стали гідними предками, адже протягом усього життя вони несли у серці заповітну мрію – бачити свою землю вільною і щасливою. Наш обов’язок – гідно наслідувати козацькі заповіді, оберігаючи спокій і злагоду у суспільстві.