Надрукувати


Шевченко
   Цьогоріч виповнюється 210 років від дня народження геніального українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Це привід не лише вшанувати пам’ять Великого Кобзаря, але і згадати його творчість.  
   Народився Т. Шевченко 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко. Помер - 10 березня 1861 року.
   Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря», що надає ще більшого сенсу під час війни. Для шанувальників літературної спадщини видатного поета й письменника – це можливість щоразу по-новому осмислити його поетичні та прозові твори, краще осягнути минуле, зрозуміти сучасне і себе в ньому.
    Тарас Шевченко – це не минуле, Тарас Шевченко – це сьогодення. Як для нас, так і для всього світу Шевченко – це Україна, а Україна – це Шевченко. Сьогодні, як ніколи, поет органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно в нашій вільній державі.
    Нехай у кожного в серці запанує та велика любов до України, до історії свого народу, яку проніс через своє життя Т.Шевченко, бо і сьогодні він звертається до нас словами:

Свою Україну любіть,
Любіть її… Во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.

     І тільки тоді «на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі». Бо лише «у своїй хаті – своя правда, і сила, і воля».
    Тож читаємо і надихаємося пророчими віршами, єднаймося і Перемагаємо!