Надрукувати

123

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – флагман вищої освіти України, ініціатор та провідник освітніх реформ, форпост українства на крайньому сході держави!

Історія Луганського національного університету імені Тараса Шевченка – це яскравий приклад відданості рідній справі та країні. Мужній колектив шевченківців у всі часи завжди перемагав, відновлювався і ставав лідером, ініціатором, осередком створення нових освітніх ідей, які робили навчання цікавим та ефективним.
За 102 роки свого функціонування він витримав безліч реформ системи освіти та реорганізацій, складні часи евакуацій та репресій.
Унаслідок російського нападу в 2014 році Університет першим постраждав від окупантів, оскільки географічно знаходився в центрі міста Луганська, поруч з будівлями СБУ та Обласної державної адміністрації. Тому з серпня 2014 року Луганський національний університет імені Тараса Шевченка (далі – Університет, ЛНУ) розпочинав навчальний рік у м. Старобільськ (Луганська область), до якого вимушений був тимчасово переміститися після окупації м. Луганськ.
Ранок 24 лютого 2022 року сколихнув усю суверенну Україну. Наслідком повномасштабного вторгнення рф на територію держави стала четверта вимушена евакуація Університету за всю історію існування.
Сьогодні ректорат, значна частина професорсько-викладацького складу та співробітників перебувають в Полтаві на базі Полтавського університету економіки і торгівлі, окремі структурні підрозділи у Миргороді та Лубнах.
1 березня Луганський національний університет імені Тараса Шевченка святкував 102-гу річницю свого заснування. З цієї нагоди у приміщенні Лубенської міської ради відбулося урочисте засідання вченої ради на яке було запрошене керівництво Лубенського району та Лубенської територіальної громади, яка стала прихистком цьому потужному навчальному закладу.
На початку засідання голова вченої ради Віталій Курило та ректор університету Олена Караман привітали присутніх членів вченої ради, науково-педагогічних працівників, співробітників, здобувачів освіти і запрошених гостей зі 102-ю річницею з дня заснування Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».
З вітальними словами навчальному закладу звернулися голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко та Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко.
Голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко вручила подяку колективу університету за стійкість у розбудові просвітництва, плекання духовних традицій та українотворчості і зауважила: «Я пишаюся тим, що знаю університет і його колектив. Ви для нас стали прикладом патріотизму. Ви вселяєте надію й віру в те, що в нас усе буде добре. Освіта і наука – це наше майбутнє. Вірю в те, що завдяки таким професіоналам, як ви, Україна буде найкращою країною у світі».
124
 
125
 
126
 
127