Надрукувати
15 березня 2022 року в Україні набрав чинності Закон № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність».
Згаданим Законом № 2108-IX Кримінальниий кодекс України було доповнено новою статтею 111-1 «Колабораційна діяльність», якою позначається співпраця громадян держави із ворогом для забезпечення інтересів ворога та заподіяння шкоди власній державі.
Згідно із цією статтею, колабораціонизмом уважатимуться такі дії громадян України:
1. Заперечення громадянином України публічно (на мітингах, зборах, в пресі, в мережі Інтернет, тощо) збройну агресію проти України, окупацію частини території України, заклик до підтримки дій держави-агресора, підтримка збройних формувань агресора та його окупаційної адміністрації, заклик співпрацювати з державою-агресором та її уповноваженими органами, а також до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.
2. Добровільне зайняття громадянином України різного роду посад у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території або публічний заклик до проведення таких незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території.
3. Здійснення громадянином України пропаганди в інтересах держави-агресора у будь-яких закладах освіти та сприяння впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти України.
4. Передача матеріальних ресурсів військовим держави-агресора, господарська діяльність у взаємодії з державою-агресором.
5. Організація та проведення заходів політичного характеру, як то з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо, для підтримки держави-агресора, а також активна участь у таких заходах.
6. Добровільне зайняття громадянином України посади в створених державою-агресором судових або правоохоронних органах, а також добровільна участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях держави-агресора чи надання таким формуванням допомоги у веденні бойових дій проти України.
7. Вчинення дії або прийняття рішеннь, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків, під час зайняття посад в незаконних органах створених державою-агресором,
Залежно від тяжкості вчиненого колаборантом кримінального правопорушення стаття 111-1 Кримінального кодексу передбачає різні види покарань, що можуть застосовуватися до нього, зокрема: позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років; виправні роботи на строк до двох років; арешт на строк до шести місяців; штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років; довічне позбавлення волі.
Водночас, як додатковий вид покарання до винної особи може застосовуватися конфіскація майна.
 
 
Керівник Лубенської
окружної прокуратури ​​​​​​           Іван КІНАШ