Надрукувати
567bbd0b704db20 січня – День Пам’яті «Кіборгів», захисників Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім.С.С.Прокоф’єва.
Героїчне протистояння сил АТО російським окупантам та їхніми найманцям в Донецькому аеропорту ім. Прокоф’єва почалося в травні 2014 року і тривало 242 дні. Оборона летовища стала символом мужності, незламності та бойового духу українських воїнів.
За рік, у 2016 році за підтримки Благодійного фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів» та громадської організації «Українська асоціація інвалідів АТО» вперше було проведено вечір пам’яті ветеранів – захисників Донецького аеропорту «Легендарні герої-кіборги».
Коротко і хронологічно:
У ніч з 16 на 17 січня 2015 року до нового терміналу ДАП прибуває підкріплення від 90-го окремого аеромобільного батальйону у складі 15 осіб, які одразу вступають у бій. 17 січня кіборги відбили в бойовиків частину території аеропорту, завдавши їм втрат, евакуйовано 23 поранених українських бійців та вивезено тіла трьох загиблих.
20 січня 2015 року бойовики підірвали колони, які тримали перекриття аеропорту.kiborgy 1
Саме 20-го січня зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони ДАП – загинув 41 військовослужбовець Збройних Сил України.
Власне, 20 січня 2015 року завершилася оборона летовища. А тому цей день вважається завершенням героїчної оборони аеропорту.
Уже 21 січня 2015 року сили АТО почали вихід з ДАП через руйнування об’єкта.
З огляду на хронологію подій тих днів, керівництвом Збройних Сил України ініційовано відзначення Дня вшанування захисників Донецького аеропорту щороку саме 20-го січня – у день, коли завершилася оборона, а Україна водночас втратила у ДАП найбільше своїх синів.
І скільки б не пройшло часу Україна і українці не мають права забути. якою ціною виборювалася і продовжує виборюватися незалежність і територіальна цілісність держави... "Кіборги" дивляться на нас з небес і вірять що ми не зрадимо, не підведемо, не зведемо нанівець всі завоювання Революції Гідності ... Ми обов'язково переможемо і сонце Миру обов'язково засяє над Україною!
СЛАВА УКРАЇНІ І СЛАВА ЇЇ ГЕРОЯМ! ПАМ'ЯТАЄМО КОЖНОГО!
https://memorybook.org.ua/operations/dap.htm