14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ про встановлення цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня 1986 року був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Тож не випадково саме в цей день вшановують ліквідаторів, щоб вкотре нагадати суспільству про подвиг чорнобильців, які ціною свого життя та здоров’я змогли зупинити одну з найстрашніших трагедій ХХ століття.
Шановні лубенці - учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, Чорнобильська аварія стала трагедією національного масштабу, наслідки якої ми й досі відчуваємо. Вам довелося докласти надзвичайних зусиль, щоб не допустити поширення ядерної стихії. Ми в неоплатному боргу перед героями, які захистили нинішні й прийдешні покоління. Дякуємо кожному з вас за виявлені в тяжкий для України час високі людські якості – силу духу, самовідданість і професіоналізм. Низько вклоняємося світлій пам'яті людей, які ціною власного життя врятували життя мільйонів.
Шановні земляки! Щиро вітаємо Вас з Днем ліквідатора та бажаємо кожному з Вас міцного здоров’я, злагоди й достатку у родинах, належної уваги й турботи. Низький уклін Вам за Вашу мужність та героїзм.
З повагою,
голова Лубенської районної ради Тетяна КАЧАНЕНКО
Депутатський корпус районної ради