IMG cdbf720fe73de4301261022a1eb4e833 VПремія імені братів Шеметів заснована за ініціативи ГО «Лубни-Медiа», газети «Хлiбороб» Калайдинцiвського історико-краєзнавчого музею, мiсцевих краєзнавців та журналiстiв, за фінансової підтримки благодійників та меценатів, за сприяння Національної Спiлки письменникiв України, Лубенської міської ради, Лубенської районної ради та районної державної адміністрації Лубенського району Полтавської областi.
Визначення лауреатів та дипломантів Премiї проводилося за номінаціями:
За здобутки у сферi журналiстики, лiтератури, краєзнавчих розвiдок, а також «Медiа-проектiв».
• Красовський Володимир Васильович за цикл наукових публікацій під загальною назвою «Збагачення місцевого краю субтропічними плодовими культурами». Володимир Красовський - кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, висуванець ідеї, ініціатор створення, засновник та директор Хорольського ботанічного саду - об'єкту природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення.
• Медіа-проект «Мої Лубни», автори Сергій Жук, Вадим Хоменко та Валентина Сирота.
• Шабля Наталія Григорівна, за творчий доробок - книгу «Мгарський світ «Лісничихи» О.Донченка».
За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю нацiонально-патрiотичого руху нагороджуються представники у галузi освiти, культури, а також громадських органiзацiй.
• Гончарова Аліна Сергіївна – голова правління ГО «Художників Лубенщини «Пектораль», член Національної спілки художників України
Дипломантами премії імені братів Шеметів у номінації «За здобутки у сфері журналістики, літератури, краєзнавчих розвідок, а також «Медіа - проєктів» визнано
• Громадську організацію «Пошуково-патріотична організація «Меморіал». Керівник організації – Олександр Гнаток.
У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію національно-патріотичного руху» нагороджена
• Карпенко Олександр Миколайович - вчитель історії, краєзнавець Лубенської загальноосвітньої школи І - III ступенів №7. Автор трьох книг: «Покликані серцем», «Нариси з історії рідного краю в період війни та окупації 1941 - 1943 років», «Краєзнавчі сторінки Лубеніцини»
• Кіріченко Іван Іванович, завідувач філії Солоницький сільський клуб Центру культури і дозвілля Лубенської міської ради, за творчий доробок історично-краєзнавчий нарис «Чого славна Солониця стала?»
• Козлов Володимир Андрійович, заслужений працівник освіти України, Відмінник освіти України, краєзнавець, у минулому вчитель історії і правознавства Хорольської середньої школи №1
У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю нацiонально-патрiотичого руху» нагороджені представники у галузi освiти, культури:
• Народний самодіяльний фольклорний ансамбль «Горлиця» Давидівського сільського будинку культури Пирятинської об’єднаної громади Лубенського району Полтавської області. Колектив має своєрідну манеру виконання народних пісень.IMG c32b6f89b7237414842fe9419e66db28 V
• Тритяк Владислав Григорович, керівник образотворчого гуртка „AeroFineArt” Петракіївського сільського клубу Хорольської об’єднаної громади Лубенського району Полтавської області. Владислав Тритяк в стилі аерографії впродовж останніх п’яти років здійснив безліч робіт з оформлень внутрішніх інтер’єрів державних та приватних установ (клубів, бібліотек, музеїв), оформлень будівель та приміщень на території Хорольської міської територіальної громади та м. Полтава.
• Віктор Юр’євич, лубенський художник, який разом з синами Дмитром та Євгеном, доклав багато зусиль для оформлення краєзнавчих музеїв загальноосвітніх шкіл міста та району присвячених Олесю Донченку, Василю Симоненку, Євгену Гребінці.
У номінації «За здобутки у сфері журналістики, літератури, краєзнавчих розвідок, а також «Медіа - проектів» Диплом лауреата та грошову премію 10 тис. грн. отримав член Національної спілки журналістів України, головний редактор газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко.
У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю нацiонально-патрiотичого руху» дипломом Лауреата та грошову премію 5 тисяч грн. отримали:
• бандурист-співак, Голова Всеукраїнської громадської організації «Молода просвіта» Віталій Мороз.
• Володимир Мірошніченко – член Національної спілки художників України, Лауреат літературно-мистецьких премій імені Василя Симоненка та Володимира Малика.
• Валентині П’яташ, вчителю української мови та літератури Опорного закладу «Тарандинцівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Василя Симоненка Новоржицької селищної ради», за самовідданість професії вчителя та вагомий особистий внесок у забезпечення патріотичного виховання молоді.