Надрукувати

 

 

 

голокост картинка

 

27 січня світ вшановує пам’ять жертв Голокосту 

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, щороку 27 січня світова спільнота вшановує Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН називає Голокост, який знищив третину євреїв і безліч жертв серед представників інших меншин, попередженням для усіх людей про небезпеку ненависті, фанатизму, расизму та упередженості.

Уперше цей день відзначили в усьому світі у 2006 році. Починаючи з 2012 року, відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 року «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається і в Україні. Пам'ять про жертви нацистського терору в Україні у Другій світовій війні, а це 1,5 млн євреїв і понад 4 млн українців та представників інших національностей, свято зберігається у нашій державі.

Згадуючи жертв Голокосту, ми не можемо не згадати з відчуттям вдячності і про тих, хто, ризикуючи своїм життям і життям своїх близьких, рятував приречених на смерть – українських праведників світу.

Зворушують слова колишнього в’язня Освенцима Єлі Візеля: «Неможливо розповісти про геноцид, але і замовчувати його не можна».

Зберігаючи пам'ять про Голокост, ми прагнемо до того, щоб світ ніколи більше не допустив повторення цієї жахливої сторінки історії.

Висловлюючи у цей день співчуття єврейському і ромському народам, які зазнали жахливих втрат від рук нацистських катів, ми рішуче засуджуємо будь-які злочинні прояви антисемітизму, расизму і ксенофобії.

Вічна пам’ять невинно убієнним, усім жертвам Голокосту.