Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час онлайн-засідання робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні презентував учасникам заходу – народним депутатам, експертам та представникам асоціацій органів місцевого самоврядування – варіант законопроекту про місцеве самоврядування, напрацьований Мінрегіоном з залученням експертів (див. презентацію).

 

«Цей законопроект є одним з першочергових, бо норми чинного закону вже не відповідають сучасному стану речей. Ми цього року створили по всій країні громади, які однакові за своїм статусом, а отже повинні мати рівні повноваження. Чинний же закон ділить їх на громади районного та обласного рівнів. Крім того, повноваження районних рад переходять у громади, але у чинному законі виписані під стару систему, за якої райради та райдержадміністрації виконують значну частину функцій базового рівня. Тобто повноваження у районів ще залишаються, а фінансові ресурси після прийняття змін до Бюджетного кодексу вже забрали», – сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра також зазначив, що необхідно створити новий закон про місцеве самоврядування, привести його до сучасних умов і до положень Європейської хартії. На його думку, внесення точкових змін нічого не дасть, бо ці зміни мали б стосуватися сотень законів, де так чи інакше прописані повноваження органів місцевого самоврядування.