Надрукувати

 

20201 чепур

 28 липня відбулося перше засідання гуртка взаємодопомоги для літніх людей. Учасниками якого стали користувачі районної бібліотеки та члени клубу за інтересами, що діє при книгозбірні. Організували тематичну зустріч Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з центральною бібліотекою щоб залучити людей старшого віку до процесу взаємної допомоги в умовах поширення COVID - 19.  

«Як відомо, COVID-19 уражає осіб похилого віку значно сильніше, ніж представників інших вікових груп.Тому важливо їм надавати соціальну підтримку, знання про запобіжні заходи при пандемії, створювати умови для обміну інформацією та взаємодопомоги в спільнотах, які охоплюють літніх людей»,- переконаний керівник проекту Олександр Чепур.

 

У ході заходу організатори розповіли про мету даних зустрічей. Присутніх привітала директорка Лубенської районної бібліотеки ім. Володимира Малика Валентина Сьомак. Під час практичного блоку соціальна робітниця проєкту, психологиня Юлія Пода розповіла про коронавірусну інфекцію та запобіжні засоби захисту при пандемії, зокрема: обмеження перебування у місцях масового скупчення людей, миття рук, дотримання маскового режиму, провітрювання та дезінфекція домашнього простору. На завершення зустрічі учасники засвоїли техніку дихальної вправи, яка допомагає впоратися зі стресом та тривожністю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) більше ніж 95% випадків смерті від COVID-19 припадають на осіб віком старше 60 років, і більше половини всіх смертельних випадків — на осіб кому за 80 років. Через карантин люди старшого віку часто перебувають у розпачі, депресії, пригніченому стані. Губляться зв'язки з оточенням, знизилася їх активність і мобільність, погіршилася якість життя. Тож, подібні зустрічі покликані заповнити потребу в самозарадності спільнот літніх людей та посилити боротьбу з наслідками пандемії коронавірусу.

Гурткова робота проводитиметься у рамках проєкту «Соціальна підтримка та залучення до взаємодопомоги в умовах поширення COVID - 19 немобільних, маломобільних та мобільних осіб похилого віку, що мешкають у Лубенському та Гребінківському районах Полтавської області», який реалізується Полтавською обласною молодіжною громадською організацією «Твій Світ» за фінансової підтримки Європейського Союзу.