5 винниченко

26 липня виповнилося 140 років від дня народження українського державного діяча і письменника Володимира Кириловича Винниченка.  Його постать  викликає бурхливі суперечки, приваблює і відштовхує, провокує і бере у полон своєю неповторністю.

Володимир Винниченко був керівником першого українського уряду, створеного у 1917-му Центральною Радою. Він був головним автором усіх декларацій, універсалів та законодавчих актів Української народної Республіки.У 1918-1919 роках очолював директорію УНР, що прийшла на зміну гетьманату Павла Скоропадського. У лютому 1919 року емігрував до Європи, на Україну так і не повернувся.

 

На чужині Володимир Винниченко відійшов від політичного життя, займався літературною діяльністю. Творча спадщина письменника входить до золотого фонду української культури. З-під його пера вийшло понад сто оповідань і повістей, 14 романів, 23 п’єси, сценарії, численні публіцистичні статті та памфлети. «Лікарем людських душ» називали Винниченка-письменника, бо увів в українську літературу нову проблему – внутрішній конфлікт людини, пошук сенсу життя.

Важливе місце у творчому доробку майстра посідає драматургія. П’єси Володимира Винниченка зіграли важливу роль у становленні українського театру, сприяли його модернізації. Драматичні твори були поставлені на багатьох сценах Західної Європи та йшли з великим успіхом. 

Пропонуємо вашій увазі екранізацію п’єс “Чорна Пантера і Білий Ведмідь”, “Закон”, “Гріх”, переглянути можна за наступними посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=gKdL1569ee4

https://www.youtube.com/watch?v=U4EIT5UyFMo https://www.youtube.com/watch?v=MEQXzAa7sNo

У період еміграції Володимир Кирилович відкрив у собі ще один талант – художника. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям.

У СРСР Володимира Винниченка спочатку вважали пролетарським письменником. У 1926-1930 рр. навіть вийшло 24-томне видання його творів. Однак 1933, протестуючи проти голодомору, Володимир Винниченко звернувся з відкритим листом до політбюро ЦК КП(б)У. Відтоді художні твори  письменника в СРСР були заборонені, їх перестали друкувати та вилучили з масових бібліотек. Тільки за часів незалежної України літературна спадщина  видатного майстра повернулась на Батьківщину.

Пізнавати  духовний світ письменника краще через  його твори.  центральна районна бібліотека імені Володимира Малика запрошує прочитати книги Володимира Винниченка. Заглибившись в яскраві, позначені глибоким психологізмом твори, ви зможете краще зрозуміти  багатогранну та суперечливу постать їх автора.