2020 березоточа

Справжній інформаційно-методичний марафон «Оновлені функції бібліотек у ракурсі соціально-культурних та інформаційних потреб громади» бібліотечних працівників району, з обов’язковим дотриманням соціальної дистанції, відбувся днями на базі Березотіцької сільської бібліотеки. Програма навчання була насиченою, різноманітною, актуальною та корисною.

Колег радо вітали працівники однієї з найкращих бібліотек району – Березотіцької СБФ. Бібліотекарі Наталія Білик та Лариса Павлунік ознайомили присутніх з історією закладу та роботою за всіма бібліотечними напрямками, презентували книжково-ілюстративні виставки, інформаційні куточки, дитячу та інформаційну зони.

Відкрила семінар директор Валентина Сьомак, яка виступом задала динамічний тон роботи. Валентина Іванівна зазначила, що бібліотеки мають стати неформальною ланкою медіаосвіти жителів територіальних громад, особливо з актуального питання сьогодення – інфодемії, окреслила завдання які стоять перед бібліотечною спільнотою району щодо впровадження та розвитку у закладах району електронних послуг.

 

Перша частина семінару пройшла у форматі міні тренінгу «Інфодемія, або як бібліотекарю не ізолюватися від правди?». До проведення тренінгу долучилися Юлія Пода, фасилітатор ПОМГО «Твій світ», Наталія Мусієнко, провідний методист МОВ, Віталіна Курильчук, бібліотекар 2 категорії ВІС та АБП. Бібліотекарів ознайомили з проєктом ПОМГО «Твій світ» «Форум-театр на протидію інфодемії: інноваційний засіб у роботі публічних бібліотек малих міст Полтавської і Київської областей», який реалізується через проєктUSAID «Медійна програма в Україні», що виконується міжнародною організацією Internews та алгоритмом використання інструментів медіа грамотності в роботі бібліотек під час інфодемії. Провідний бібліотекар відділу обслуговування Олена Самойленко ознайомила присутніх з методикою проведення форум-театру. Присутні, поділені на команди, активно створювали сценарії та харизматично, артистично виконували ролі.

У другій частині розглянули не менш актуальне питання сьогодення «Соціальні ініціативи та інформаційні послуги для громади», мета якого мобілізувати бібліотекарів Лубенщини на розвиток у своїх книгозбірнях нового і актуального напрямку роботи – активного залучення місцевих жителів до системи електронних послуг. Детально про електронне урядування та електронні послуги, а також наявні на сьогодні в мережі Інтернет електронні сервіси для користувачів розповіла провідний бібліограф Наталія Замараєва. Актуальність даного питання на часі, але існує велика проблема з технічним оснащенням сільських бібліотек-філій і яку необхідно ближчим часом вирішувати.

В ході семінару бібліотечні працівники також отримали індивідуальні консультації від фахівців центральної книгозбірні. Методист Лідія Іваненко ознайомила з умовами роботи та веденням первинної документації в період обмеження у зв’язку з веденням адаптованого карантину.

Виїзд працівників бібліотек Лубенської ЦБС в Березоточу видався щедрим не тільки на нові знання, а й воістину незвичайним днем на незабутні враження! Учасники семінару відвідали пам'ятку архітектури України-Храм Покрови пресвятої Богородиці (1886 рокузаснування) та кожний мав можливість напитися досхочу з духовної криниці під час екскурсії та спілкування з отцем Романом, за що щиро йому вдячні.