bayrak CustomОголошено прийом матеріалів на здобуття Премії Полтавської обласної ради імені О.М.Байрак, заснованої з метою сприяння суспільно значущим екологічним громадським ініціативам мешканців Полтавської області, розвитку екологічної освіти і виховання, підвищенню екологічної свідомості і культури населення.

Премія присуджується до дня народження Байрак О.М. – 7 серпня.

Номінації Премії:

– «Екологічний проєкт» (нагороджуються автори проектів-переможців Конкурсу екологічних громадських ініціатив Полтавської області, заснованого обласною радою, що були успішно реалізовані в територіальних громадах за співфінансування з обласного та місцевих бюджетів);

– «Екологічна освіта та виховання» (нагороджуються жителі Полтавської області: науковці, педагоги, журналісти, а також автори слів та музики пісень про природу рідного краю – за вагомі досягнення в екологічній освіті та екологічному вихованні).

 

У кожній номінації присуджується по три Премії:

Перша премія – 5 (п’ять) тисяч гривень, Друга премія – 4 (чотири) тисячі гривень, Третя премія – 3 (три) тисячі гривень.

Пропозиції про присудження Премії вносять органи державної виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, творчі спілки, громадські організації, адміністрації (ректорати) загальноосвітніх навчальних закладів та вищих навчальних закладів 1 – 4 рівнів акредитації, закладів культури, комунальних установ природоохоронної сфери, редакції періодичних та електронних видань щорічно до 15 червня.

Премія не може бути присуджена посмертно.

У листі-клопотанні до журі Премії вказується прізвище, ім'я та по батькові кандидата на нагородження, його місце роботи, посада, адреса проживання, контактні телефони, зазначається конкретний внесок номінанта у справу збереження довкілля, екологічну освіту та екологічне виховання.

До листа-клопотання, завіреного підписом керівника організації, установи та печаткою, додаються ксерокопії паспорта та ідентифікаційного коду претендента, фото, відеоматеріали, публікації тощо.

Документи на здобуття Премії подаються за адресою: 36020, м. Полтава, вул. Конституції, 2, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського (осередок Премії).

Олена Миколаївна Байрак (1957 – 2018) – науковець, доктор біологічних наук, професор, член Ради ботанічних садів і дендропарків України, наша землячка. Вона є автором понад 300 наукових та 50 навчально-методичних публікацій, у тому числі 15 монографій. Байрак О.М. чимало зробила для охорони довкілля України, розвитку заповідної справи, екологічної освіти і виховання співвітчизників. За її безпосередньої участі створено понад 150 природно-заповідних об’єктів Полтавської області. Також Байрак О.М. відома як автор слів та музики більш як 50 пісень про природу.