DSC 4984Під час апаратної наради, директор ДП “Агентство місцевих доріг Полтавської області” Олексій Басан розповів про хід виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення Полтавської області.

“У квітні наші фахівці провели перевірку виконаних ремонтних робіт у 2018 році. Вони перевірили 105 об’єктів. За результатами яких, направлено 13 претензій по 31 об’єкту. Підрядник вже виправив дефекти на 8 об’єктах. Цьогоріч з державного бюджету область отримала 802,9 млн грн (кошти державного фонду). 170 млн грн йде на експлуатаційне утримання, 552,9 млн на поточний та середній ремонти, 80 млн грн — на капітальний ремонт”.

Експлуатаційне утримання складається з великого комплексу робіт (ямковий ремонтних, аварійно-відновлювальні роботи, земляне полотно та водовідведення, озеленення узбіч доріг, нанесення розмітки, встановлення дорожніх знаків, ремонт штучних споруд, контроль якості).

“12 липня плануємо завершити ямковий ремонт доріг місцевого значення. Загалом облаштують 163 тис. м. кв. покриття, щоб мінімально забезпечити проїзд на 1446 км доріг”, – повідомив Олексій Басан.

“Цьогоріч ми почали використовувати новий метод поверхневої обробки доріг, який досить ефективний та економний. Якщо вартість ямкового ремонту складає близько 450 грн за м. кв., то вартість поверхневої обробки – 62 грн за м кв. Та дозволяє зберегти дорогу на 4 — 5 років. Плануємо таким чином обробити 7 об’єктів загальною протяжністю 11,4 км”, – зазначив Басан.

Також директор Агентства повідомив про використання розмічувальних дорожніх вставок на пішохідних переходах.

“На поточний ремонт виділено 552,9 млн грн, з яких 40 млн грн витратили на ремонт комунальної дороги по співфінансуванню з Полтавською міською радою. Щодо поточного ремонту інших доріг області, то протягом 2-х тижнів визначаться переможці по тендерах і після закінчення всіх процедур розпочнуться роботи. За попередніми даними, фінансування на дороги на 2020 рік заплановано у розмірі 1 млрд грн ”, – додав Олексій Басан.

 
“Нам необхідно знову подати пропозицію до Верховної ради щодо погодження ремонтних робіт якомога раніше. Щороку ми стикаємося з однією і тією ж ситуацією, коли поточний ремонт доріг розпочинаємо лише у вересні. Необхідно раніше проводити тендер, адже з досвіду бачимо скільки часу займає проведення цих тендерів, потім суду та все інше. Необхідно йти на випередження і на наступний рік заздалегідь готувати всю документацію, щоб ремонт доріг можна було розпочати хоча б у травні”, – зазначив Олег Пругло.

На даний час Державний дорожній науково-дослідний інститут імені Шульгіна разом з Агентством розробляє Програму розвитку місцевих доріг на 5 років. У жовтні-листопаді Програму представлять громадськості і подадуть на затвердження обласній раді.

 

“Нам необхідно розглянути варіант передачі фінансування на дороги органам місцевого самоврядування. Адже вони постійно скаржаться на проведений чи не проведений ремонт. А так би вони самі могли розпоряджатися цими коштами і ремонтувати дороги місцевого значення. Прошу до засідання сесії обласної ради підготувати Програму розвитку дорожнього господарства області, адже ця Програма дозволить депутатам лобіювати інтереси своїх районів і з обласного бюджету зможуть направляти кошти на ремонт доріг. Також необхідно привести до ладу зупинки громадського транспорту”, – зазначив Олександр Біленький.

“Щодо ремонту зупинок необхідно Агентству співпрацювати з органами місцевого самоврядування, так само й щодо озеленення узбіч. Райони та громади не проти допомогти і фізично і матеріально в цих питаннях. Вам просто необхідно обговорити з ними ці питання”, – додав Олег Пругло.

Всю інформацію з ремонту доріг можна знайти на сайті Агентства.