стихійна торгівляСтихійна торгівля є чималою і однією із найактуальніших проблем, яка не обійшла і наш район. Мало хто з мешканців замислюється над тим, яку небезпеку несе стихійна торгівля.

     Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів у невстановлених місцях (з рук, з землі). Продукти, які продаються з землі, із необладнаного  автотранспорту в антисанітарних умовах, що не пройшли  ветеринарно - санітарної  експертизи несуть в собі  чималу загрозу, стати причиною виникнення  гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань    особливо у дітей, людей похилого віку, із ослабленим імунітетом, вагітних.

     Приватні особи, які реалізують продукцію на стихійних ринках, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабанду або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка становить високий ризик небезпеки для здоров’я людей.

1471087181 1470828021 img 1563

       Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м’ясні та молочні продукти, які вимагають особливих умов зберігання. Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів) з землі, придбаної у громадян, які не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Ні про яку користь від молока у цьому випадку вже не йдеться, лише про шкоду. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють).

     Слід звернути увагу на небезпеку купівлі споживачами м’ясних, рибних, грибних, овочевих консервацій домашнього виготовлення, які також реалізуються на стихійних ринках та заборонені до реалізації.

     Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Торгівля з рук у невстановлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність згідно статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Торгівля з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях загрожує накладанням штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

 

     Законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є магазини та ринки. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торгівельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації продукції несуть керівники торгових підприємств. Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на ринку здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

     Найбільш дієвим заходом є відмова громадян від купівлі продуктів харчування у місцях стихійної торгівлі.

   Лубенське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігає всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!