64851237 444085016142205 6055006410993827840 n Ми живемо у потужному інформаційному потоці. Щодня, щогодини та щохвилини до нас надходить безліч різноманітної інформації. Наше завдання - не потонути у щоденному вирі. Ми маємо усвідомити та підкорити цей потік. Саме тому медіаосвіта бібліотечних працівників надзвичайно важлива. Ми маємо не тільки знати, які небезпеки несуть із собою цифрові технології, але і як на нас впливає інформаційний тиск мас-медіа. Надзвичайно важливо вміти захищатися від цих небезпек, а також навчитися створювати свій власний медіа-продукт. І не тільки самим уміти, але й вчити цьому своїх користувачів. Тож недаремно головним месенджем семінару «Медіаграмоність – ключова компетентність сучасного бібліотекаря», який відбувся 21 червня на базі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика, було: медіаграмотність – сучасна потреба інформаційного суспільства, а сучасні можливості бібліотек – шлях до неї.

         Відкрила семінар директор Валентина Сьомак, яка зазначила, що бібліотеки мають стати неформальною ланкою медіаосвіти жителів територіальних громад, а також окреслила завдання які стоять перед бібліотечною спільнотою району на цьому шляху.

IMG 1230

         Провідний методист Наталія Мусієнко ознайомила присутніх з основними поняттями сучасного мас–медійного простору, зауважила на важливості застосування критичного мислення при сприйнятті інформації, запропонувала виконати вправи та завдання. Учасники семінару аналізували різні медіа тексти (новини з онлайн-видань, фотографії, телесюжети), визначаючи, наскільки вони є якісними – з огляду на дотримання стандарту балансу, достовірності.

         До процесу опанування медіа компетентності бібліотечними працівниками долучилися професіонали. Цінний lafe hack отримали присутні від журналістки лубенського видання «Вісник», поетеси Ганни Кревської, яка провела майстер – клас із виявлення маніпуляцій, розпізнання фейкових новин та порушень стандартів інформаційної журналістики. Підсумком став перелік маркерів для аналізу викривленої інформації. На завершення свого виступу Ганна Кревська презентувала ліричні поезії із збірок «Коли опадають вітри» та «Під корою».

 

Сучасний етап розвитку бібліотечних технологій характеризується новими відносинами між авторами, видавництвами, бібліотеками та користувачами. Застосування нових форм інформації, зокрема в електронній формі, не лише надає нові можливості, але і призводить до виникнення нових проблем у діяльності бібліотек, пов’язаних із необхідністю дотримання авторського права у процесі роботи. Питання реалізації авторського права в роботі бібліотек на семінарі висвітлив Максим Паляниця, фахівець місцевого центру безоплатної правової допомоги , який також ознайомив з базовими питаннями законодавства про авторське право в Україні, окреслив основні його аспекти у контексті іформаційно- бібліографічної діяльності.

Методист I категорії Лідія Іваненко та провідний бібліотекар районної бібліотеки для дітей Людмила Горб зупинились на питанні підготовки та формах проведення соціокультурних заходів з метою формування медійної культури користувачів різних вікових категорій.

Початок медіаграмотності бібліотечної спільноти району покладено, але попереду плідна праця в царині самоосвіти та популяризація отриманих знань на робочих місцях.

        В ході семінару бібліотечні працівники отримали індивідуальні консультації від фахівців центральної книгозбірні.