index 14 cecb53f5Важливість Всесвітнього дня донора крові перегукується з безсумнівною важливістю самого донорства. Метою цього щорічного заходу є залучення здорових людей до донорства крові. Практично кожен з нас може внести свій вклад, свою порцію крові, щоб врятувати чиєсь життя. Навіть якщо ви не станете постійним донором, то хоча б один раз можна відгукнутися на прохання здати кров в День донора. Переливання крові і продуктів крові щорічно дозволяє рятувати мільйони людських життів.

         До здачі крові потрібно підготуватися заздалегідь і врахувати кілька обмежень і протипоказань.

     Ви можете стати донором, якщо вам від 18 до 60 років, ваша вага не менше 50 кг і у вас немає протипоказань, пов’язаних з наявністю певних захворювань (гепатит, СНІД, туберкульоз, онкозахворювання, астма, виразка шлунка. Гострих інфекційних захворювань  і т.д.).

          Щоб здати кров, потрібно мати при собі паспорт.

     Щоб підготуватися до здачі крові, потрібно за два дні відмовитися від куріння і вживання спиртних напоїв. За день до здачі крові менше їсти смаженої, гострої і жирної їжі, скоротити вживання молока і яєць.

         У сам день донації вранці потрібно поснідати легкою їжею, а перед процедурою випити чай з цукром.

       Зовсім не потрібно здавати кров натщесерце. Але і категорично не можна їсти на сніданок і ввечері напередодні ковбасу, м’ясо, яйця, вершкове або рослинне масло, шоколад, горіхи, авокадо, буряк, банани.

    Підійдуть для сніданку каші, хліб, сушки, макарони, овочі і фрукти, крім тих, що в списку забороненого.

       Після процедури уникайте фізичних навантажень, не паліть, повноцінно харчуйтеся, пийте побільше рідини.

Кров можна здати на базі  Лубенської обласної станції переливання крові за адресою: м. Лубни, вул. Лісна, 23, прийом донорів 8.00 до 14.00.