20190526 10065726 травня у   Ісківцях відбулося  районне свято  «В сім»ї вольній, новій», яке проходить    у територіальній громаді впродовж   тридцяти років і є уособленням шани і поваги до генія українського  народу Тараса Шевченка, який  тричі відвідував Ісківці, гостючи у свого товариша, етнографа  Афанасьєва - Чужбинського, пив воду з  криниці, яка  так і зветься Шевченкова та  декламував селянам  власні вірші, надихаючись  краєвидами краю на нові поетичні  шедеври.

книга

20190526 102016

20190526 100717

Шевченкова криниця з тих часів змінювалася, занепадала, відновлювалася,  але жила, як і спогади про  Кобзаря. Джерело  фактично було відновлено у  59 році, з ініціативи  вчителя місцевої школи Івана Булатецького. Масштабна реконструкція розпочалася з 2015 року,

всього було  виконано робіт на загальну суму 33,193 грн. з бюджету Ісковецької сільської ради, а у 2017  році територіальна громада стала переможцем конкурсу розвитку територіальних громад  Полтавської області, тож за рахунок  співфінансування з  обласного, сільського бюджетів,  організацій - спонсорів вдалось  реконструювати джерело та прилеглу до нього територію на суму 300 тис. грн. Значний вклад у розвиток  Ісковецької громади зробили і депутати  обласної ради  7 скликання Владислав Мостовенко,   Лариса Сухопар та ін.   Тож сьогодні  сама криниця має  естетично привабливу цямрину з дерева, павільйони відпочинку поблизу, облаштовану  з бруківки сцену, на якій було цьогоріч  гамірно, цікаво та повчально: лунали  пророчі слова Кобзаря , пісні про Україну, а молодь різного віку,  здіймалася у  запальних танках, вловлюючи  оплески    усіх, хто  прийшов на сільське свято.

20190526 102459

20190526 100951

А гості заходу – це голова районної ради Григорій Угляниця, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, депутат обласної ради Владислав Мостовенко, депутати районної ради Віктор Ступка, Віктор Моротченко, сільський голова Окіпської сільської ради  Ніна Кириченко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко, директор Лубенсої районної бібліотеки для дорослих ім. В. Малика Валентина Сьомак, працівники виконавчого апарату районної ради,  мешканці Ісковецької територіальної громади, учасники художньої самодіяльності районного будинку культури, сільських клубів району.

М

20190526 105026

Вітаючи громаду зі святом, голова районної ради Григорій Угляниця  наголосив на актуальності віршів Кобзаря, закликавши усіх  на творчому доробку генія вчитися патріотизму та любові  до України. Очільник району зауважив, що було б добре аби Україна  була в серцях високопосадовців, у їх діях і вчинках,  рішеннях , щоб про  простих  людей, які живуть в селах,  щодня  віддають себе праці до останку, не забували,  а   територіальні громади  - носії справжніх українських традицій,  мали  можливості  розвитку та реалізації, а не занепаду, спустошення та міграції.  Він побажав усім  присутнім черпнути позитиву від заходу, який є ланцюжком єдності  селян.

моллл

До привітань приєднались заступник голови райдерєжадміністрації Сергій Сіряченко, депутат обласної ради Владислав Мостовенко.

ступка

Сцена не втихала. На ній  впродовж  трьох, чотирьох годин  з»являлись   та дарували атмосферу свята солісти Анастасія Білик, Наталія Карпенко, Наталія Соломаха, Олена Мацак, Катерина Кондратенко, Ірина Ліхачова, жіночий  вокальний ансамбль «Дивограй», народний аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька», зразковий аматорський колектив «Водограй», різні танцювальні вікові групи  та інші майстри художньої самодіяльності.

Пригощали тут  варениками та кулішем, про це подбав господар свята сільський голова Ісковецької сільської ради Микола Романюта   та його надійна команда,  спонсори свята, працювали торговельні ятки, а  малеча  бавилась на надувній гірці та батутах.

водограй

Діяла і книжкова виставка творів Кобзаря, творів письменників Лубенщини, які по  бажанню  можна було придбати.  

Тож  районне свято вдалось на славу: селяни віддали шану Великому Кобзареві, слово якого  пророчо дзвенить і буде дзвеніти як на лубенській землі, так  і по всій Україні.