бібліотека день Європи Як завжди, креативно, натхненно і на одному диханні 16 травня 2019 року в центральній  бібліотеці імені Володимира Малика відбулася клубна зустріч, в ході якої представники старшого покоління разом з молоддю та дітьми відзначили день Європи в Україні 2019. Цього року його святкуватимуть у суботу 18 травня. До заходу долучилися і найповажнішого віку мешканці Лубенщини, в тому числі ті, чиї життя торкнулася Друга світова війна і хто постраждав від нацизму.  Організували захід районна книгозбірня і Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ».

      Приємно, що більшість учасників прийшли у вишиванках і тим самим створили подвійне свято! Адже в цей день відзначалося всеукраїнське свято - День вишиванки, покликане зберегти традиції носіння національного одягу.

 

    «Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по-європейськи, у нас спільні ідеали. Тепер би ще діяти як європейці: послідовно, наполегливо та виважено, впроваджувати європейські  стандарти життя і творити Європу у власній державі», - цими словами розпочала захід Валентина Сьомак, директор Лубенської ЦБС.

     Учасники заходу дізналися від ведучих, а це провідні бібліотекарі Олена Самойленко  і Ніна Бородавка, що таке Європейський Союз, коли він був створений, які його завдання і цілі, як він працює, спілкувалися про спільні цінності, спільну історію всіх націй континенту. Бібліотекарі в інтерактивній, цікавій формі розповіли присутнім про те, що  наша країна прагне стати повноцінною європейською державою та увійти до Європейського Союзу. Не випадково чергову площадку для діалогу різних поколінь організували в бібліотеці, щоб показати і старшому поколінню і молоді , що вступ до Європейського Союзу – це дуже потрібний крок для нашої країни.

     Родзинкою заходу стала участь у ньому родини священнослужителя Василя і його дружини Надії Улішак, викладача польської мови, та їхніх діток Іллі та Давида. Вони неодноразово перебували в Польщі, навчалися там, добре знають  традиції поляків, тож емоційно ділилися з присутніми цікавою інформацією про Польщу. До того ж, пані Надія , чудова виконавиця  українських пісень, щедро пригощала  аудиторію пісенними дарунками. Подарувала пісенні номери і польською мовою. А разом із дітьми Давидом і Іллею та своїм учнем Бровар Данилом (ЗОШ №6) виконали  композицію польською мовою, до якою долучилися всі учасники заходу.

    Позитивним моментом заходу стало орієнтування  на дітей та молодь, адже саме молоді у майбутньому вирішувати – варто чи ні вступати Україні до цього союзу та жити за його правилами. Про це наголосили у виступах директорка бібліотеки ім. В. Малика Валентина Сьомак та священнослужитель Василь Улішак.

     Завершальним етапом клубної зустрічі став майстер – клас з виготовлення прапорців Європи, в ході спільної творчої роботи учасники розвивали дрібну моторику, що особливо корисно для літніх людей, спілкувалися та чаювали.

      Святковості заходу надали  виступи учнів  Лубенської музичної школи Іллі Кучерука  та  Вікторії  Ціпенко, учнів ЗОШ № 10, учасників клубу «У дружньому колі» Марії Білик, Надії Бугаєць, Таїсії Лаврик – Бутенко.

    Зі словами вдячності до організаторів заходу та всіх учасників звернулися Раїса Кошель, голова СЖТ « За майбутнє дітей України», Катерина Скуратовська, депутат міської ради, Володимир Перелай, користувач бібліотеки.

     Захід відбувся в рамках проекту «Посилення всебічної підтримки жертв націонал-соціалізму, що мешкають у віддалених селах Лубенського та Гребінківського районів Полтавської області». Проект підтримується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ) в рамках програми «Місце зустрічі: Діалог».

 

Джерело:http://lubny.adm-pl.gov.ua/news/ievropa-nash-spilniy-dim-u-nomu-zhivem-ya-i-ti