лыкарМіністерство охорони здоров’я України з 1 квітня припиняє фінансувати лікування пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем. Як наслідок лікарі зможуть обслуговувати тільки тих, з ким підписали декларацію

Як повідомляють в МОЗ пацієнти, які не підписали декларацію можуть без проблем зробити це пізніше.

Крім того, кожен зможе отримати медичну допомогу за необхідності. З квітня 2019 року пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу», повідомляють у Полтавській ОДА.

 

Водночас сімейний лікар може запропонувати пацієнтові укласти з ним декларацію. Або якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів – порадити укласти декларацію з іншим лікарем його Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Щоб скористатися гарантованим безоплатним пакетом послуг на первинній ланці, пацієнт має підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Адже тепер ваш особистий лікар – ваша точка входу до системи медичної допомоги. Наприклад, з квітня 2019 року без підписаної декларації не можна буде отримати рецепт на «Доступні ліки».

Якщо ви не обрали свого лікаря, саме час це зробити. Ви можете знайти свого лікаря або найближчий медзаклад на інтерактивній мапі Національної служби здоров’я https://nszu.gov.ua/gromadyanam/elektronna-karta-misc-nadannya-pmd.

Екстрена медична допомога виїжджатиме на звернення, незалежно від наявності декларації з лікарем.

 

За матеріалами сайту ОКІА "Новини Полтавщини"