лыкарыНезабаром діагностичні послуги надаватимуться за новою моделлю – з 1 липня пацієнти зможуть отримати їх безкоштовно. Фінансуватиме їх Національна служба здоров’я України (НСЗУ). У програму також ввійдуть деякі прості операції.

З липня цього року Національна служба здоров’я оплачуватиме 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра. «Безкоштовну діагностику» зможуть надавати і комунальні, і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я. Пацієнт сам обере, у який медзаклад звертатися.

 

На сайті Міністерства охорони здоров’я України зазначили, що в програму «Безкоштовна діагностика» увійдуть:

12 нових аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба сімейному лікарю.

Мамографія і 5 видів рентгену: грудної клітки, суглобів, хребта, кісток і приносових пазух.

Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.

6 видів УЗД: шлунково-кишкового тракту, нирок, сечового міхура, артерій ніг, щитовидної і молочної залоз.

4 види біопсії під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.

Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів.

ро можливість отримати «Безкоштовну діагностику» свідчитиме наліпка на дверях поліклініки.

«Головне, щоб пацієнти уклали угоду з сімейним лікарем, якщо цього ще не зробили»,– наголосив головний медик області.

На Полтавщині сім із десяти людей вже підписали декларації з лікарями та будь-якої миті можуть безкоштовно отримати консультацію фахівця або допомогу.

Декларацію можна підписати з будь-яким спеціалістом, незалежно від місця прописки. Це один з принципів медреформи — дати людям можливість самим обирати своїх фахівців.

Важливо також пам’ятати, що у кожного лікаря є ліміт на кількість декларацій, які він може укласти. Їх кількість не може перевищувати 2000. Тому фахівці радять не відтягувати та визначитися з сімейним лікарем.

Щоб укласти угоду потрібно:

1. Завчасно записатися на прийом до лікаря за телефоном, онлайн або в реєстратурі. Це зекономить час і дозволить уникнути живої черги.

2. Взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років, знадобиться її свідоцтво про народження.

3. Лікар (це також може бути працівник реєстратури або медсестра) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте його працівнику закладу.

4. З електронної системи медпрацівник роздрукує декларацію. Уважно перевірте, чи всі ваші дані вказані правильно. При необхідності працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз.

Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один – ваш, інший залишиться у закладі.

5. Працівник закладу підтвердить ваші декларації електронним підписом і відправить в електронну систему.

 

За матеріалами сайту ОКІА "Новини Полтавщини"