img 9907Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22. 03. 2017 року «Про припинення використання бібліотечно – бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації» у бібліотеках України впроваджується  міжнародна класифікація УДК.

Процес цей тривалий, під час роботи виникає багато труднощів. Тож зважаючи на велику кількість запитань, які виникають у бібліотечних працівників сільських бібліотек – філій, у  процесі рекласифікації фонду,  а також враховуючи те, що найкращим засобом поширення необхідної інформації є заняття з підвищення  кваліфікації, 1 березня  на базі районної бібліотеки для дітей та абонементу центральної книгозбірні відбувся практикум «Актуальні питання у процесі рекласифікації  документальних фондів у відповідності до УДК»

Відкрила практикум директор бібліотечної системи Валентина Сьомак, яка звернула увагу на те, що сьогодні як ніколи питання підвищення кваліфікації надзвичайно важливе. Бібліотеки трансформуються, впроваджуються додаткові бібліотечні послуги, тому, щоб більш повно реалізувати себе в роботі, сучасний бібліотекар  повинен постійно удосконалювати свій професійний рівень, оволодівати досвідом роботи в нових умовах, а система підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців є важливою складовою яка допомагає  розкрити кожному свої  потенційні можливості.   

            

  Тож протягом навчання бібліотекарі вчилися, ділилися досвідом, спілкувалися,отримали професійні консультації.

Бібліотекар  I категорії абонементу центральної книгозбірні  Ніна Бородавка ознайомила присутніх із покроковим алгоритмом впровадження УДК, детально зупинилась на  кожному класі. Провідний методист МБВ Наталія Мусієнко зупинилась на правилах побудови складних індексів УДК за допомогою допоміжних таблиць. А провідний бібліотекар дитячої бібліотеки Людмила Горб надала консультацію щодо особливостей систематизації літератури для дітей з урахуванням  вікових категорій. Бібліотекарі Олександра Цебро  (Губська СБФ) та Наталія Білик (Березотіцька СБФ) відзначили проблемні  моменти систематизації документів з якими вони стикнулись під час рекласифікації.

 Провідний бібліограф центральної книгозбірні Наталія Замараєва провела докладну консультацію щодо організації, ведення та редагування краєзнавчої картотеки та питань довідково – бібліографічного обслуговування.

У практичній частині бібліотекарям було запропоновано визначити самостійно поличкові індекси книг, використовуючи скорочені таблиці УДК та таблиці співставлення ББК та УДК. По завершенні проаналізували отримані результати. Також  всі учасники практикуму взяли участь у Всеукраїнському анкетуванні «Професійні якості бібліотекарів з різним стажем роботи»

Програма практикуму була досить насиченою, тож бібліотекарі району працювали конструктивно,  відповідально та плідно, а отриманий досвід  неодмінно застосовуватимуть  у своїх книгозбірнях.

 

Джерело: http://lubny.adm-pl.gov.ua/news/profesiyne-navchannya-bibliotekariv-rayonu