IMG 55865 лютого у районній раді відбулося розширене засідання постійних комісій , яке пройшло за участі керівників району, депутатів, сільських голів, старост, активістів територіальних громад, ЗМІ.

Резонансне питання щодо стану утримання  доріг в районі, особливо в зимовий період, зумовило не просто зібратись, а шукати депутатському корпусу шляхи вирішення проблем, які з випаданням снігу загострилися наскільки, що  вилились у серйозні наслідки, такі як «паралізований» рух транспорту, зірваний учбовий процес, полон у снігових заметах, застрягання автобусів посеред горбистої ділянки доріг та багато, багато іншого. Тож депутати хотіли одержати відповідь на низку запитань, зокрема щодо діяльності організацій, які, отримавши тендер на здійснення відповідних робіт в районі,  повинні надавати ряд послуг по приведення у належний стан доріг, натомість рятували людей зі снігового колапсу керівники сільгоспформувань, місцеві активісти, старости, сільські голови, яким власноруч доводилось сідати за кермо тракторів аби «визволити» населені пункти та їх мешканців від снігової заметілі.

IMG 5690

IMG 5581

Спробував роз»яснити ситуацію   перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко. Зі слів доповідача, присутні дізнались, що дороги загального користування знаходяться на балансі агентства місцевих доріг у Полтавській області, ремонтні роботи   здійснює ТОВ «Будтехіндустрія».   На думку депутатів,   послуги надаються неякісно, не вистачає техніки. А, отже, питання доріг має вирішуватися на місцях. Маючи відповідні повноваження, фінансування, очільники громад контролюватимуть ситуацію, заключатимуть договори з перевіреними фірмами. Хвилювання у депутатів викликає і те, що місцеві дорожні організації   припиняють своє функціонування. З червня 2018 року ліквідовано «Лубенський райавтодор».

Тож після тривалого обговорення в якому взяли участь голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, депутат обласної ради Руслан Ляшко, депутати районної ради Григорій Мочоний, Микола Сенько, Олексій Коваленко, Надія Клепач, Микола Береза, Володимир Тихович, сільський голова Засульської сільської ради Сергій Бондаренко, староста Михнівського, Мгарського старостинських округув Засульської ОТГ Марія Король, Марія Шевченко, активісти громад, депутатами прийнято рішення   звернутися, перш за все, зі зверненнями до Кабінету Міністрів, Президента України, Верховної Ради, в яких висвітлити всі обговорені пропозиції. 

Головна з яки х -  передати дороги хоча б на районний рівень, щоб питання утримання та ремонту доріг, укладання  договорів з дорожніми організаціями вирішували районні органи влади.

Одноголосно  депутатським корпусом підтримано пропозицію і депутата обласної ради Руслана Ляшка щодо створення комісії в сільських радах, які б за участі фахівців, спеціалістів складали акти про виконані роботи на дорогах, щоб потім можна було позитиватися до суду, якщо підрядник виконує не на належному рівні свої обов’зки.

Крім того, депутати вважають за доцільне, щоб кошти, які сплачують аграрії за кожний літр пального, поверталися до бюджету сільської ради, де вони обробляють землю і спрямовувались на утримання доріг.

IMG 5631

Також на засіданні обговорено питання   стану пасажирських перевезень в Лубенському районі, зокрема можливості організації конкурсів Лубенською РДА.

Також порушено питання підтримки предметами необхідності  учасників АТО.

IMG 5681