IMG 5398На Лубенщині відзначили День Соборності, 100 – річчя підписання Акта Злуки УНР та ЗУНР.

Соборність в усі часи була для українців знаковою та омріяною подією, а на Лубенщині вона в першу чергу асоціювалася з родиною інтелігентів, меценатів – Шеметів, за сприянням яких вийшла друком перша україномовна газета на Лівобережній Україні «Хлібороб» у 1905році.

Тож керівники району - голова районної ради Григорій Угляниця, в.о. голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко разом з начальником відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Юлією Білокінь, керівником апарату райдержадміністрації Оленою Піровою вшанували пам’ять меценатів,   поклавши квіти до місця поховання знаної родини.

 

Святковий захід з нагоди Дня Соборності продовжився у стінах опорного закладу «Калайдинцівська ЗШ І-ІІІ ступенів», де з нагоди свята було презентовано книгу історика Віктора Ревегука «Лубенщина в добу української революції 1917-21 р.» Презентація пройшла за участі керівників району, учасників АТО, педагогів, творчої інтелігенції, учнівської молоді. Віктор Ревегук впродовж заходу зупинявся на основних розділах доробку, коментуючи історичні події, які пережила держава, Лубенщина в добу української революції. Співдоповідачем   Віктору Ревегуку був директор опорного закладу, історик, депутат районної ради Сергій Мисник.

IMG 5423

IMG 5474

IMG 5413

 

 

 

 

 

 

 

Голова районної ради Григорій Угляниця, дякуючи історику за книгу, що стане для молоді дороговказом, говорив про непросте минулу і сьогодення держави, а ще про завдання, яке стоїть перед підростаючим поколінням – розбудовувати країну, брати досвід старшого покоління аби з впевненістю поглянути в майбутнє. Він також наголосив, що книга вийшла за сприяння депутатського корпусу, який підтримав виділення коштів з районного бюджету.

Про вагомість історичної пам’яті говорив і в.о. голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко.

Захід супроводжувався виступами учнів, які декламували поезію О.Олеся – поезію доби української революції. Додавали патріотичного настрою і пісні бандуриста Віталія Мороза, вірші поета Олександра Печори, пісні вокального ансамблю «Явір».