21 червня у районній раді   відбулася 29 сесія, її провів голова районної ради Григорій Угляниця. Участь у роботі сесії взяли голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, депутат обласної ради Владислав Мостовенко, начальник Лубенського відділу поліції Володимир Кривченко, помічник-консультант народного депутата Ігоря Мосійчука Віталій Мірошниченко, депутата обласної ради Руслана Ляшка Віталій Крамаренко, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, представники ЗМІ, учасники АТО.

8888888888888888888888888888

На початку пленарного засідання голова районної ради вручив дипломи про присвоєння звання «Почесний громадянин Лубенщини» (посмертно) та нагрудний знак родинам учасників АТО Владислава Кучеренка, Романа Крутька, Романа Павленка, Віктора Дмитренка, Артема Розуменка, Руслана Марченка, Романа Омельченка, також аналогічний диплом отримала директор Новоріхівської ЗШ І-ІІІ ступенів Оксана Магура для передачі нагороди в музей Героя України Олександра Григоровича Лелеченка, якому на одному з пленарних засідань також (посмертно) присвоєно звання «Почесний громадянин Лубенщини». Нагрудний знак Полтавської обласної ради «За вірність народу України» І ступеня (посмертно) отримала родина Романа Омельченка, медаль «За оборону Авдіївки» (посмертно) було вручено родині Руслана Марченка.

Нагрудний знак Полтавської обласної ради «За вірність народу України» отримали захисники Станіслав Фесечко, Дмитров Сиров, Олександр Литовченко, Анатолій Бала, Павло Демура, Руслан Чайка.

Грамоти обласної ради удостоєний Ільдар Шафігулін, Почесної грамоти обласної ради – Олександр Спіліота, аналогічну грамоту та цінний подарунок вручено Василю Піцурі. Обласні нагороди захисники отримали за ініціативи депутата обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Руслана Ляшка.

99999999999999999999999999999

Потому ж перейшли до порядку денного, який включив у себе 22 питання. Підтримано низку звернень: до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України Полтавської ОДА, Полтавської обласної ради у питанні підтримки простих селян по відношенню до недобросовісних орендарів, які, укладаючи договори оренди земельних паїв, навмисно роками не здійснюють оформлення речових прав, тож звернулись до вищого керівництва держави аби на законодавчому рівні зобов «язати орендарів проводити реєстрацію права оренди на земельні ділянки в найкоротші терміни.

Інше звернення стосувалось вирішення питання виділення додаткових коштів дотації з державного бюджету для утримання закладів загальної середньої освіти та закладів охорони здоров» я району, з метою забезпечення подальших виплат заробітної плати непедагогічним працівникам та оплати за спожиті енергоносії в закладах освіти та охорони здоров»я, де на сьогодні на вищезазначені потреби катастрофічно не вистачає коштів.

Одним зі звернень до високопосадовців депутатський корпус підтримав громадські організації у питанні недопущення руйнування юридичних осіб місцевих осередків громадських організацій.

Було підтримано звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, яке листом надійшло до районної ради від Архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора.

1000000000000000000000Схвалили депутати і звернення, озвучене   головою постійної комісії з питань соціальної сфери та соціального захисту населення Сергієм Мисником, до сесії міської ради з питання виділення коштів на виплату заробітної плати керівникам гуртків РБК.

Та найактуальнішими, найдискусійнішими питаннями порядку денного стали питання пониження ступеня двох шкіл району - Хорошківської та Духівської. Депутати не підтримали ініціативу райдержадміністрації, маючи гіркий досвід пониження ступеня Нижчебулатецької ЗШ, яку спочатку було понижено, потому ж,  упродовж двох днів, закрито зовсім. Фракція Радикальної партії була одноголосною у питанні відстоювання діяльності шкіл, представники якої наголошували, що без школи – не буде села і масове знищення освітніх закладів в селі - призведе до повного занепаду населених пунктів.   Наразі завдяки чіткій позиції більшості депутатів, проекти рішень не було підтримано, не вистачило голосів, тож надалі школи продовжать функціонування як навчальні заклади І-ІІІ ступеня.

Було заслухано і звіт голови райдержадміністрації. Головою районної ради Григорієм Угляницею було задано низку конкретних запитань голові райдержадміністрації Тетяні Качаненко щодо використання коштів, зокрема на квіти, близько 27 тис.грн., на розміщення рекламної продукції, близько 20 тис. грн., керівник бажав почути більш ширше роз»яснення. Наразі голову ради цікавило також питання використання коштів, близько 50 тис.грн на початку червня поточного року, спрямованих на виконання делегованих повноважень, у той час, як виникла заборгованість комунальних послуг установами, які утримуються за рахунок коштів районного бюджету, в тому числі за оплату природного газу, водопостачання та водовідведення. Як зауважив Григорій Угляниця, у зв»язку з непростою ситуацією з фінансуванням видатків з районного бюджету, надалі доведеться відмовитись від послуг охорони адміністративного приміщення. В обговоренні звіту взяли участь депутати районної ради Василь Кулик, Олександр Гриценко, Сергій Рак, який виявив бажання почути від голови райдержадміністрації не лише про позитиви в роботі, а й про недоліки. Активного депутата цікавило питання ремонту доріг, які знаходяться на території ОТГ, але не підпорядковуються громаді. Після досить тривалого обговорення, звіт було взято до відома.

111111111111111111111111111

У процесі розгляду питання «Про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку району на 2018 рік», було підтримано зміни, які до цього розглядалися на засіданні постійних комісій: програмою передбачено виділення  коштів на підтримку дитячих  творчих колективів Лубенщини, їх концертних  поїздок, а також   будівництво дитячих ігрових майданчиків у Карпилівці та Новооріхівці, до речі,  майданчики буде побудовано за рахунок  коштів обласного бюджету, ініціативи депутата обласної ради Владислава Мостовенка, підтримки Фонду регіонального розвитку.  Навколо коштів щодо будівництв дитячих ігрових майданчиків виникла ціла дискусія: обласний депутат давно визначився з населеними пунктами, де буде побудовано місце для розваги малюків – Новооріхівка та Карпилівка – цю думку не розділяли представники виконавчої гілки влади, які відстоювали позицію щодо внесення змін до вищезазначеної Програми у міжсесійний період, плануючи використати кошти на будівництво того чи іншого майданчика, але в інших населених пунктах. Тож після винесення питання на голосування, все лишилося без змін. Звучала думка щодо обмеження можливості депутатів, які в Полтаві відстоюють кошти аби спрямувати їх на розвиток регіону, а, отже, мають право вирішувати першочерговість їх спрямування.

3333333333333333333333333

Крім того, рішенням сесії внесено зміни до показників районного бюджету на 2018 рік, підтримано зміни до рішення « Про районний бюджет на 2018 рік»; заслухано та взято до відома виконання «Програми соціального захисту населення Лубенського району «Турбота» за 2017 рік»; виконання «Програми зайнятості населення Лубенського району за 2013-2017 роки» , передано в оренду майно, що належить до спільної власності територіальних громад сіл району, звільнено в.о. головного редактора КУ РМР «Радіо-Лубни»,згідно поданої заяви, передано майно Шеківської сільської бібліотеки-філії у комунальну власність Сенчанської сільської ради Лохвицького району затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельної ділянки на території Литвяківської сільської ради та інше.

555555555555555555555