IMG 1357 6 квітня у опорному закладі «Тарандинцівська ЗШ  І-ІІІ ступенів» відбувся захід – урок мужності,  що мав  назву: «Ніхто, крім нас» і був приурочений четвертій річниці початку АТО.

23 роки Україна не знала війни, її сини і доньки ставили за приклад  патріотизм своїх  пращурів: сильних і вольових козаків, людей, які  пережили голодомори,  пройшли горнило ІІ Світової війни,  гідно виконали  громадянський обов»язок у Республіці Афганістан,  рятували країну від «мирного атома» у Чорнобилі. Сучасникам довелося  ж  стати учасниками АТО, захищати територіальну цілісність держави, право бути господарями на своїй землі, право свободи вибору, який намагалися приборкати, але не змогли, бо вольовий народ став на захист своїх прав. Тож на відкритому  уроці , який  торкав за душу,  поєднав у собі минуле і сьогодення,  події 4  болючих років   для України, яка  втрачала найкращих своїх синів, але  боролася і  продовжує боротись за мирне майбутнє своєї держави побували голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Кача ненко, заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, голова штабу «За єдину Україну» Олександр Жалдак, голова ГО «Спілка ветеранів АТО» Леонід Шабля,  його заступник Дмитро Сацький, учасники АТО, представники ЗМІ. Делегацію гостинно зустрічав  на тарандинцівській землі сільський голова Анатолій Тітенко, а на порозі опорного  закладу, де на сьогодні навчається 134 учні,  а базу знань їм дає 19 учителів  -   директор школи, Заслужений учитель України Микола Кадука. 

IMG 1360

Перед початком уроку гості завітали до етнографічного музею, відвідали літературиний музей Василя Симоненка, один з найкращих в Україні, який має багатющий матеріал про життя і творчість поета-шістдесятника, випускника школи 1952 року Василя Андрійовича Симоненка, потому ж перейшли до актової зали, де і проходив захід. Його ведучі- вчитель англійської мови Валентина Юрченко та вчитель географії Юрій Мажора, апелюючи до публіки, закликали молодь пам»ятати,  цінувати і берегти свою землю,  традиції,  вболівати за долю держави, намагаючись власними зусиллями бути корисними країні, людям, які її боронять від ворога. З вуст вчителів,  учнів звучали пронизливі вірші, патріотичні пісні,  на мультимедійній дошці з»являлись  пісенні ролики  про події в АТО, про біль гірких втрат, про сподівання, що над  Україною заголубіє мирне небо. Згадали і вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих, на Лубенщині – це 12  чоловіків, серед яких і уродженець села Роман Павленко, який поклав голову під Дебальцево.

IMG 1367

До дітей апелювали не лише педагоги, напутні слова лунали і з вуст гостей .

Бути  справжніми патріотами,   гарно навчатись, на радість батькам  закликав молодь голова районної ради Григорій   Угляниця, який впевнений, що лише  розумна, вольова нація здатна побудувати міцну державу,  відбудувати сплюндровані ворогом міста і села.

Дякувала за захід, який згуртовує, налаштовує патріотично  і голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, висловивши сподівання, що  майбутнє України все-таки  буде мирним, без АТО, а діти матимуть безтурботне дитинство, без куль і «градів».

IMG 1408

Свої побажання молоді висловили і сільський голова Анатолій Тітенко, словами вірша односельця, колишнього директора школи, пенсіонера Василя Бута, і голова ГО «Спілка ветеранів АТО» Леонід Шабля,  який згадав, як, перебуваючи в зоні АТО,  разом з побратимами  звільняв від ворога Маріуполь, Гранітне, Волноваху…, і  голова штабу «За майбутнє України» Олександр Жалдак, який  говорив про діяльність штабу, часом непрості місії – доставку  двохсотих.

У руках учнів запалали свічки – символ пам»яті про загиблих земляків. А завершився захід  на  позитивній ноті, вірі в те, що переможемо, подолаємо, зможемо, бо маємо гідні  приклади самовідданості,  про це у заключному слові сказав директор опорного закладу Микола Кадука. Тож нехай напередодні Великодніх свят усі побажання, мрії і сподівання здійсняться, а майбутнє України буде сонячним!     

IMG 1421