Надрукувати

 

      111---2222Святкування Трійці на Лубенщині завжди було наповнене особливим народним колоритом, переплетеним з місцевими звичаями та християнськими віруваннями. Щороку саме на Зелені свята в урочищі Христовий яр, що у селі Крем’янка відбувається освячення води в криниці, вода у якій, за переказами старожилів, має цілющі властивості та проходять народні гуляння. Скільки б років не минуло і які б настрої не панували у суспільстві, українці повертають до цілющого джерела народних традицій, шукають прихистку у віруваннях пращурів, вірять у захисну силу клечального зілля. Адже у Зелену неділю природа віддає всю свою красу та силу, що є своєрідним поверненням до життя.

          Попри нічну зливу та відсутність світла у Крем’янці, свято не відмінили, а перенесли у місцевий клуб. Від того воно не втратило свого колориту, навпаки зібравши ще більше односельців та гостей, а серед них: голова районної ради Григорій Угляниця, заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко, господар – сільський голова Оріхівської сільської ради Олександр Розумій, сільські голови Березотіцької – Надія Білокур, Новаківської – Лариса Кісенко, Новооріхівської – Станіслав Ігнатенко, Вищебулатецької – Сергій Бачевський, Засульської – Сергій Бондаренко сільських рад.

 

 

        Учасників цікавого змістовного заходу привітали заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, голова районної ради Григорій Угляниця, сільський голова Оріхівської сільської ради Олександр Розумій. Ігор Нестеренко передавав вітання від голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, побажав присутнім гарного настрою, Божого благословення та насолоди від перегляду концерту. Фанатами своєї справи назвав лубенських артистів господар Олександр Розумій, адже попри нічну негоду й проблеми з електрикою, жоден з працівників культури не відмовився від виступу, а навпаки ще з більшим ентузіазмом демонстрував свої таланти. Однак такої вдячної публіки, як у Крем’янці, годі й шукати. Місцеві мешканці залюбки танцювали біля клубу під супровід троїстих музик РБК, підспівували артистам у залі і безперервно аплодували, підтримуючи виступаючих. Своєю творчістю радували відомі виконавці, як-от: жіночий вокальний ансамбль «Любисток» РБК, троїсті музики РБК, дует у складі Світлани Руденко та Юрія Задорожнього, родина Васильченків з Новооріхівки, Анатолій Тімон теж з Новооріхівки; окреме сценічне привітання підготували артисти з Березоточі, зокрема Надія Білокур, тріо «Мелодика», вокальний ансамбль «Ліра», Юлія Рак та інші. Однак не відставали й місцеві таланти: вокальний ансамбль «Оріхівчанка», Анжела Романова, поет Олексій Нестеренко, танцювальний колектив Оріхівського СБК та інші. Хоч для фольклорних колективів Стаднянського та Матяшівського клубів виступ на святі був своєрідним дебютом, та настрій публіці вони піднімали не гірше за маститих артистів.

              Захід промайнув непомітно, та хороша тепла атмосфера свята ще довго панувала у мальовничій Крем’янці.