Надрукувати

 

     300001111110                                                                       

     06 лютого під головуванням заступника голови райдержадміністрації Василя Куксаня відбулось засідання «круглого столу» на тему «Профілактика та лікування онкологічних захворювань». У засіданні взяли участь працівники галузі охорони здоров’я.

       Заступник голови райдержадміністрації Василь Куксань відзначив необхідність та першочерговість реалізації на рівні району завдань і доручень Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для населення району, розвитку охорони здоров’я, зокрема у напрямку профілактики та лікування онкологічних захворювань.

       Активне впровадження здорового способу життя є основним пріоритетом реформи в охороні здоров’я. Своєчасно виявлене захворювання на ранній стадії, зокрема онкологічне перестає бути вироком і за сучасних медичних технологій може бути успішно вилікуване. Найефективніший метод у боротьбі за оздоровлення є диспансеризація населення основою якого є активне виявлення хворих.

 

     Лікар Оріхівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Наталія Парнюк зазначила, що питання онкопатології залишається актуальним. Потрібно постійно проводити санітарно-просвітницьку роботу, здійснювати профілактичні огляди з метою своєчасної діагностики та лікування хворих. До профілактичних заходів щодо попередження злоякісних пухлин належать заняття фізкультурою і спортом, подолання шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю, наркотиків), повноцінне вітамінізоване, але помірне харчування, а також лікування так званих передракових захворювань. Особливо важливо один раз в рік проходити медичні огляди. Профілактичний огляд населення здійснюють під час амбулаторного прийому в оглядовому кабінеті.

       Лікар Жданівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Лариса Бовкун наголосила на доцільності впровадження в роботі медичних закладів первинної медико-санітарної допомоги методів скринінгових обстежень щодо виявлення раку шийки матки у жінок, віднесених до груп ризику, щорічних обстежень жінок віком від 18 до 60 років.

       Начальник відділу охорони здоров’я райдержадміністрації Тетяна Семистрок підкреслила, що в районі активно впроваджуються сучасні методи діагностики онкозахворювань, удосконалюється система реєстрації хворих на рак. Зважаючи на те, що лікувально-профілактичні заклади району працюють на засадах первинної медико-санітарної допомоги, медична допомога вторинного рівня надається Лубенської комунальній центральній міській лікарні на умовах договору між Лубенською районною радою та міськвиконкомом.

       На виконання соціальних ініціатив Президента України сьогодні в державі шириться хоспісний рух, мета якого – створити належні умови для хворого, який помирає, і допомогти його рідним. В Лубенській комунальній центральній міській лікарні частину ліжок перепрофільовано під хоспісні. Зараз створюється система медичної, соціальної, психологічної та санаторно-курортної реабілітації хворих на злоякісні новоутворення. Щорічно 20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби на рак молочної залози.