244665264 237207535034580 1590516464229911504 nДо 30 листопада на Полтавщині триває прийом заявок на фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2022 році.
Про це повідомив (https://www.adm-pl.gov.ua/.../do-30-listopada-trivaie...) під час апаратної наради тимчасово виконувач обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Віталій Олійник -
“Запити на фінансування мають надходити вчасно, від цього залежить оперативність підготовки проєкту рішення. Прийом заявок на фінансування з обласного екофонду в 2022 році триває в Департаменті до 30 листопада. За умови своєчасного надання документів можливе формування розподілу коштів уже в грудневій сесії обласної ради, а початок фінансування заходів – із січня 2022 року”, – зазначив Віталій Олійник.
Цьогоріч до затвердженого обласною радою переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавщини увійшли 63 заходи. З-поміж напрямів, які вони охоплюють, – проведення заходів з охорони й раціонального використання водних, природних рослинних ресурсів, тваринного світу, збереження природно-заповідного фонду, раціонального використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів, охорони атмосферного повітря, проведення наукових досліджень, заходів з екологічної освіти. Загальна сума, передбачена на виконання сформованого переліку, – понад 90 мільйонів гривень. Станом на 1 вересня профінансовані заходи на більше ніж 12 мільйонів.
“Департамент екології та природних ресурсів є розпорядником коштів по 26 заходах. Наразі частково профінансовані 3. Це утримання об’єкта природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку “Диканський”, фінансування проєктів-переможців конкурсу екологічних громадських ініціатив Полтавської області в 2020 і 2021 роках. Відповідно до затвердженого місячного плану інші заходи будуть профінансовані в жовтні-листопаді”, – поінформував Віталій Олійник.
За словами Віталія Олійника, за кошти з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області для Гадяцького, Кременчуцького та Полтавського лісових господарств придбане протипожежне обладнання: ранцеві вогнегасники, оприскувачі з металевими гідропультами, протипожежні плуги. Крім того, закуплені сміттєвози для Ромоданівської й Пирятинської територіальних громад, вакуумні асенізаційні машини для “Полтававодоканалу” та Оржицької тергромади. Спрямовані кошти на технічне переоснащення повітродувної станції на Затуринських очисних спорудах “Полтававодоканалу”.
Директор Департаменту зазначив, що однією з проблем у реалізації природоохоронних заходів є недостатнє співфінансування з місцевих бюджетів. Звернув увагу на одну з обов’язкових вимог для отримання коштів з обласного екофонду – наявність місцевих екологічних програм.
“В області розроблена й діє 41 місцева екологічна програма, але показник їх виконання навіть не сягає 10%. Лише у Краснолуцькій і Котелевській громадах вони реалізовані на 100%. У 10 громадах взагалі такі програми відсутні”, – сказав Віталій Олійник.
Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що відповідальні за виконання заходів мають активізувати роботу, щоб кошти не переходили на наступний рік, а були ефективно використані цьогоріч і передбачені переліком заходи реалізовані.