Надрукувати

 

            Лубенське управління ГУ ДПС у Полтавській області нагадує, що з 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі – податкова декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.
            За звичайних обставин річну податкову декларацію потрібно подати до податкових органів до 1 травня наступного за звітним року (тобто за 2019 рік її потрібно було б подавати до 1 травня 2020). І до 1 серпня сплатити відповідне податкове зобов’язання.

 

Якщо єдиною причиною подачі річної декларації є отримання податкової знижки, граничний термін подачі – 31 грудня 2020 року. У зв’язку з карантинними заходами строк подачі декларації за 2019 рік подовжено до 1 липня 2020. Сплатити податок, розрахований у декларації, необхідно до 1 жовтня 2020року (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX).

            Ставки податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) залишаються незмінними – основна ставка 18% (до деяких окремих видів доходу застосовуються ставки 9%, 5% або 0%).До всіх доходів, що підлягають оподаткуванню ПДФО, застосовуємо також 1,5% військового збору. Слід звернути увагу на форму декларації. З 1 січня 2020 року декларація подається за формою, затвердженою Наказом Міністерства фінансів від 25.04.19 р. № 177. Нова форма податкової декларації відрізняється від діючої, зокрема:

- рядок 8 декларації «Категорія платника» доповнено новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

- розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

- cуми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до цивільно-правового характеру роботи фізичними особами-платниками єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов’язаний включити до доходів у річній податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачили окремий рядок 10.2 для відображення вищезазначених доходів;
- дохід отриманий від фізичної особи – платника податку (орендаря), який не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси платника податку (орендодавця). Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачили окремий рядок 10.4.1.

Зазвичай декларацію можна подати:

– особисто (оригінал, засвідчений підписом платника податку);

– поштою (рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення);

– через електронний кабінет платника податку (якщо у вас є електронний цифровий підпис);

– через уповноважену особу (яка подає декларацію особисто за наявності нотаріально засвідченого доручення).

           Під час карантину як ніколи на часі стають електронні сервіси, а саме – електронний кабінет платника податку. Необхідно зазначити, що цей сервіс доступний лише власникам електронного цифрового підпису. Якщо ви не встигли оформити його особисто до запровадження карантину, можна скористатись послугами одного з акредитованих центрів сертифікації ключів онлайн. Державна податкова служба запустила серію відеоуроків, де пояснюють, як правильно користуватися електронними сервісами.

           Згідно вимог ПКУ обов’язковому декларуванню підлягають:

доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;
- успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено ПДФО) та військовий збір;

- від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. (дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року (мінімальна заробітна плата на 01.01.2019 року – 4173 гривень). Інвестиційного доходу; іноземного доходу;та в інших передбачених ПКУ випадках).

Водночас, обов’язок фізичної особи – платника ПДФО щодо подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник ПДФО отримувавдоходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений ПДФО відповідно до ІV розділу ПКУ;
- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

            На сьогоднішній день вже 2056 громадян виконали конституційний обов’язок та подали декларації, сума задекларованих доходів складає 70,7 млн. гривень, сума ПДФО до сплати 4,4 млн.гривень, військового збору 0,5 млн. гривень.  

Лубенське управління

ГУ ДПС у Полтавській області