Однією з адміністративних послуг, які надаються платникам податків органами податкової служби, є видача довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів та платежів.

            Надання зазначеної послуги регламентується  наказом Міністрества фінансів України від 03.09.2018  №733.

Для отримання довідки платнику необхідно звернутися з відповідною заявою  (у паперовій формі) - до державної податкової інспекції за основним місцем обліку  або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу, в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Форма заяви та зразок її заповнення розміщені на суб-сайті територіальних органів ДПС в Полтавській області у  підрозділі «Адміністративні послуги» розділу «Діяльність» або безпосередньо в Центрі обслуговування платників.

При заповненні заяви необхідно обов’язково зазначити нормативно-правовий акт, яким передбачено надання довідки, та назву підприємства чи організації, куди довідка буде надана.

Довідка надається безоплатно та може бути отримана як у паперовому, так і в електронному вигляді, про що слід зробити відповідну позначку в заяві. Термін надання зазначеної послуги – 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано. Строк дії довідки – 10 календарних днів з дати її формування.

Довідка у паперовому вигляді отримується платником чи його уповноваженим представником безпосередньо у контролюючому органі, до якого було подано відповідну заяву.

У відкритій частині Електронного кабінету платника можна переглянути довідку в електронному вигляді, завантажити її примірник у форматі PDF та роздрукувати. Для цього у  підрозділі «Довідки про відсутність заборгованості» розділу «Реєстри» необхідно зазначити  Код ЄДРПОУ/РНОКПП, номер та дату довідки.

Увага! Довідка формується автоматично за даними інформаційних систем ДПС. При цьому системою перевіряється наявність боргу як за основним, так і за неосновним місцем обліку. При наявності у платника податкового боргу, навіть у розмірі 1 копійки, автоматично буде сформовано відмову у наданні довідки.

Відмова також формується автоматично при зверненні платника із заявою до органу ДПС не за основним місцем обліку або при зверненні фізичної особи, яка не є фізичною особою-підприємцем. У разі, якщо у заяві платник зазначив нормативно-правовий акт, що втратив чинність, або яким отримання довідки не передбачено, або при некоректному заповненні реквізитів заяви, йому на поштову адресу також буде направлено лист у довільній формі з відмовою у наданні довідки.

Лубенське управління

 ГУ ДПС у Полтавській