У багатьох платників податків виникають питання «чому мені податкові повідомлення-рішення по платі за землю, по нерухомому майну прийшли не за моєю адресою, або й то гірше взагалі не прийшли».

По даному питанню повідомляємо наступне.

У разі внесення до документа, що посвідчує особу (Паспорта), відомостей про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), а також у разі отримання довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування (зміни адреси), платник податків повинен подати до контролюючого органу за місцем проживання (громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання - до будь-якого контролюючого органу) Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за ф. № 5ДР або Заяву про внесення змін за ф.№5ДРП. Заяви є в наявності в податкових органах та надаються безкоштовно.    

 Фізичні особи подають зазначені заяви в місячний термін після внесення змін особисто або через представника (за належним чином завіреним дорученням) до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання - до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

 

Крім того, слід зазначити, що згідно з п. 2 Технічного опису бланка паспорта громадянина України (паспорт нового зразка у вигляді ІD-картки) до безконтактного електронного носія вноситься додаткова змінна інформація, передбачена Законодавством. Оскільки інформація про реєстрацію місця проживання або місця перебування не зазначається в зоні візуальної перевірки паспорта, а лише вноситься до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт, ст. 3 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» передбачена видача особі за її вимогою довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування – документа який видається органом реєстрації та підтверджує реєстрацію місця проживання особи, у тому числі у зв’язку із зміною назви вулиць.

Таким чином, до внесення змін, кореспонденція направляється з органів ДПС на «старі» адреси платників і вважається врученою (отриманою) платником у відповідності до законодавства.

Лубенське управління

ГУ ДПС у Полтавській області