мууу

Враховуючи епідеміологічну ситуацію навколо України на сьогодні існує ризик епідемії заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби(ЗВД ВРХ) на території нашої держави.

Це вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується лихоманкою, утворенням типових вузликів (горбиків) на шкірі, збільшенням лімфатичних вузлів, а також утворенням вузликів на слизових оболонках, виділенням з носової порожнини і очей, патологічним виділенням молока, набряками на кінцівках та кульганням.

Крім великої рогатої худоби хворіють вівці, кози та жуйні дикі тварини.

Люди на заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби не хворіють.

 

Збудник вражає тварин будь-якого віку. Клінічні ознаки яскраво виражені у дійних корів на піку лактації, а також у молодих телят.

Першими клінічними ознаками є висока температура тіла (до 40ºС). Тварини можуть бути млявими і не мати апетиту. Можливі виділення з очей і носа, значне зниження продуктивності і втрата ваги тварин. Найхарактернішою ознакою є утворення вузликів на тілі, зокрема на голові, шиї, спині, кінцівках, вимені, слизових оболонках ротової та носової порожнини. Також можливе враження дійок вимені, виникнення вторинної бактеріальної інфекції і маститу.

Вірус передається через укуси комах (мух, комарів, кліщів та ін.), пошкодження шкіри, слину, виділення з носа, молоко, сперму, контаміновані ін’єкційні голки. Збудник захворювання може також поширюватися через забруднені корми, воду, обладнання та інвентар.

         Хвороба супроводжується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торгівельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

           Для недопущення занесення даного захворювання необхідно:

- в господарствах всіх форм власності обов’язкове проведення ідентифікації всього наявного поголів’я великої рогатої худоби;

- завезення великої рогатої худоби, диких тварин, репродуктивного матеріалу, продукції великої рогатої худоби, шкір з благополучних щодо цього захворювання країн;

- вивід тварин на пасовище дозволяється після попередньої їх обробки засобами, які забезпечують захист тварин від укусів комах;

- при постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язковий клінічний огляд тварин та профілактичну дезінфекцію тваринницьких приміщень;

- під час лікування та маніпуляцій з тваринами необхідно використовувати одноразові стерильні голки;

- проводити заходи, направлені на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах- переносників збудника хвороби.

           При підозрі захворювання тварин на вузликовий дерматит, власники тварин зобов’язані в обов’язковому порядку повідомити працівників служби ветеринарної медицини Лубенського району.

                                                                                                                                                                                                           Лубенське міськрайонне

  Управління Головного управління 

Держпродспоживслужби

В Полтавській області