Надрукувати

 

У разі, якщо громадянин у 2013 році  здавав своє власне нерухоме майно в оренду, то податок на доходи фізичних осіб він повинен  був сплачувати протягом року  щоквартально, а декларацію подати до 1 травня 2014 року.

Дохід від здавання в оренду власного нерухомого майна підлягає оподаткуванню :

- за ставкою 15% якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2013 р. – 11470 грн.);

- за ставкою 17 % – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

 

 

Якщо майно орендує фізична особа, яка не є суб'єктом господарювання, то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету несе орендодавець - громадянин, який здає майно в оренду.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом для квартального звітного періоду. Тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Водночас нагадуємо, кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2013 року, триває. Термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2013 рік – до 1 травня 2014 року. Довідки за телефоном – 7-38-18.

Інформаційно-комунікаційний сектор

Лубенської ОДПІ