Надрукувати

Лубенська ОДПІ повідомляє, що 29 серпня поточного року останній день сплати земельного податку з фізичних осіб.

Податок фізичними особами сплачується на підставі податкового повідомлення-рішення.

Фізичні особи у сільській місцевості можуть сплатити земельний податок через каси сільських рад за квитанцією про приймання податкових платежів.

Громадяни–власники земельних ділянок, які вийшли на пенсію не за віком (пенсія призначена за вислугу років, по інвалідності тощо), після досягнення пенсійного віку мають право на користування пільгою щодо сплати земельного податку. Пільга громадянам по земельному податку надається за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності.

Для отримання пільги громадянин має подати до територіального органу Міндоходів за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують його право на пільгу (копії паспорту, пенсійного посвідчення, тощо).

Нагадуємо, що від сплати земельного податку звільняються: пенсіонери (за віком); інваліди першої і другої групи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах не більш як 0,25 гектара, в селищах – 0,15 гектара; в містах – 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більше як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара;

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари.

Водночас, право на пільгу щодо сплати земельного податку мають ті фізичні особи, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру.

Спадкоємці-нерезиденти сплачують податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату податку з вартості об’єкта спадщини.

Одночасно наголошуємо, що відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України №2768-III від 25.10.2001р. використання землі в Україні є платним. У разі якщо фізособа користується земельною ділянкою, але не має документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку, то підстав для несплати земельного податку немає.

Річний розмір податку незначний, тож власникам земельних ділянок потрібно добросовісно віднестися до виконання свого громадянського обов’язку та своєчасно і в повному обсязі сплатити належні суми земельного податку. «Не залишайте на завтра те, що можна зробити сьогодні» – каже народне прислів’я, в якому є сенс, адже за несвоєчасну сплату податку у відповідності з діючим законодавством нараховуються штрафні санкції та пеня.

Телефони для довідок: 32-87 та 31-70.

Лубенська ОДПІ